Šaškárna, ostuda, alkohol. Drsné sesazování hejtmana Košty, který se přirovnal k... No, neuhodnete

28.02.2017 9:01

Oto Košta. Muž, kterého včera odstavila vlastní strana z postu hejtmana Olomouckého kraje. Dovedl hnutí ANO k vítězství ve volbách, ale nyní je vše jinak. „Mají to secvičené jako u doktorky Milady Horákové. Ale popravit bez odporu se nenechám,“ nechal se slyšet Oto Košta před hlasováním. Reportáž přináší MF Dnes.

Šaškárna, ostuda, alkohol. Drsné sesazování hejtmana Košty, který se přirovnal k... No, neuhodnete
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Hejtman Olomouckého kraje Oto Košta (ano)

Nekomunikace, kumulace moci, zaměstnání exhejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD), organizační změny na krajském úřadě i údajné problémy s alkoholem. To jsou důvody, kvůli kterým se s Koštou podle všeho hnutí rozloučilo. Pomohly jim k tomu hlasy koaličních partnerů i opozice. Podporu získal jen u dvou krajských zastupitelů – Jiřího Černého z KSČM a Zbyňka Habrnala z SPD-SPO – rovněž lékařů, jako je on sám. 

Košta se nyní chystá hnutí ANO opustit. „Nemáme si co říct,“ uvedl. Což bylo patrné i na tom, že po jeho odvolání se s ním spolustraníci nepřišli ani rozloučit. Podpořil jej však právě například Rozbořil. „Je to šaškárna, která nemá obdoby. Důvody, které vedou k odvolání hejtmana, jsou zástupné,“ podotkl. 

MF Dnes pak píše i o samotném průběhu schůze, kdy například v úvodu došlo k dohadům, zda jednání přenášet on-line, či nikoliv. Když bylo odhlasováno, že se přenášet on-line nebude, podivil se ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), jenž je zároveň krajským zastupitelem. „Nahrávají to všechny kamery a vy zakážete on-line přenos,“ nechápal logiku. Dalším problémem pak bylo omezení příspěvků veřejnosti na tři minuty. Což také nevyšlo – o jediný hlas. I když došlo ke zpochybnění hlasování, k úspěchu to nevedlo, hlasování se neopakovalo. 

„Byl to cirkus a šaškárna. Takové praní špinavého prádla ANO, které na jednání krajského zastupitelstva nepatří,“ nechal se po jednání slyšet Radim Sršeň (STAN). Novým hejtmanem byl pak zvolen poslanec Ladislav Okleštěk, který je v současné době krajským předsedou ANO. Košta to však již nesledoval. „Půjdu se někam najíst,“ řekl místo toho. 

Zasedání zastupitelstva provázel velký zájem veřejnosti. Lidé do posledního místa zaplnili jednací sál zastupitelstva, desítky zájemců stály v řadách a část lidí seděla dokonce na schodech, píše server Týden.cz. Ozývalo se tleskání, pokřikování i smích. 

Původní text ZDE.

Znepokojení nad současnou situací projevil například bývalý rektor Univerzity Palackého a bývalý senátor Josef Jařab. Podle jeho názoru trpí dobrý zvuk Olomouce. „Je to ostuda, co nejrychleji ji překonejme, obnovme dobré jméno Olomouce a Olomouckého kraje,“ uvedl. 

Lidé hlasitě komentovali také vystoupení jednotlivých zastupitelů. Potlesku se dočkal již zmiňovaný zastupitel Sršeň. Odmítl totiž výtky ohledně Koštova nadměrného požívání alkoholu. „Pokud by byl problémem alkohol, museli bychom se vzdát poloviny parlamentu i pana prezidenta,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…