Schovejte někam paní Němcovou, poradil ODS Zdeněk Zbořil. A věc má pokračování

14.04.2015 12:53

Politolog Zdeněk Zbořil přes ParlamentníListy.cz poradil ODS, aby svou poslankyni Miroslavu Němcovou po jejích posledních výrocích o Rusku a Ukrajině raději někam schovala. A následně přišla reakce přímo od „modrých“, konkrétně od blízkého poradce bývalého předsedy Petra Nečase. ODS prý sama dobře ví, co má dělat, a nepotřebuje rady agenta StB, který kdysi spokojeně přihlížel, jak se Husák líbá s Brežněvem.

Schovejte někam paní Němcovou, poradil ODS Zdeněk Zbořil. A věc má pokračování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

ParlamentníListy.cz přinesly v pondělí v pravidelné rubrice „Rozjezd Zdeňka Zbořila“ názor známého politologa na aktuální veřejné aktivity poslankyně ODS Miroslavy Němcové, bývalé předsedkyně dolní parlamentní komory. Ta v posledních týdnech velmi ostře vystupuje proti Rusku a jeho prezidentu Vladimiru Putinovi. V debatě o účasti prezidenta Miloše Zemana na vojenské přehlídce v Moskvě zděšena konstatovala, že prezident bude mávat tankům, které útočily na východě Ukrajiny. Spokojena nebyla ani poté, co prezident oznámil, že na přehlídku nepůjde. „Je zjevné, že to je pouze záminka, protože na seznamu hostů Vladimira Putina dne 9. května Miloš Zeman zůstává,“ uvedla.

Zdeněk Zbořil na její vystupování reagoval jednoznačně: „ODS by měla paní Němcovou s jejími názory raději schovávat,“ ujistil. Na příkladu této poslankyně se podle něj dá demonstrovat politická negramotnost, navíc v kontextu toho, že v době totality sama příliš hrdinství neprojevovala.

Celý Rozjezd Zdeňka Zbořila

„Když si vzpomenu na to, s jakou úctou se chovala k názorům Václava Klause, tak mě překvapuje, že se teď tolik liší,“ dodal v narážce na postoj, který k Rusku a Ukrajině razí bývalý prezident. Zbořil podotkl, že to byl Klaus, kdo názory ODS formoval, a Miroslava Němcová byla jednou z nejoddanějších žaček. „Paní Němcová byla dáma Václavu Klausovi dojatě oddaná na všech možných kongresech ODS a teprve od okamžiku, kdy se jí naskytla možnost, že bude buď předsedkyní vlády, nebo dokonce prezidentkou, tak teprve v té době, kdy měla vytvářet koaliční vládu ještě před vznikem té Rusnokovy, se rodí ten její brutální styl, který, jak by řekl Jan Werich, jí není hoden,“ dodal Zbořil.

Na jeho slova pro ParlamentníListy.cz zareagoval Jiří Sezemský, dnes řadový člen strany a mediální konzultant a analytik, v minulosti ovšem jeden z nejbližších spolupracovníků premiéra Petra Nečase. „Je to zvláštní doba, když bývalí agenti StB zvedají společně s komunisty stále více hlavy, šíří ruskou propagandu a vyzývají demokratické politiky, aby se schovávali se svými názory na Vladimira Putina,“ vzkázal Zbořilovi.

DŘÍVĚJŠÍ ZBOŘILOVY ROZJEZDY

„Je neuvěřitelné, že tento osobní a vulgární útok na Miroslavu Němcovou přichází právě od Zdeňka Zbořila, který nikdy nepopřel, že byl sedmnáct let evidován jako agent STB s krycím jménem Houf,“ dodal člen ODS.

Předpokládá prý, že Zbořil nikdy neměl problém s tím, když se na pražském letišti líbal Husák s Brežněvem. „A pohoršuje se, když někdo kritizuje „líbánky“ Zemana s Putinem,“ nechápe. Drtivá většina západních politiků přitom podle něj chápe, co se děje na Ukrajině, a odmítá na protest proti tomu jet do Moskvy.

„Agente Houfe, o Vaše rady nikdo nestojí,“ zakončil někdejší Nečasův poradce svůj vzkaz.

Celý text Jiřího Sezemského:

„ODS by měla paní Němcovou s jejími názory raději schovávat. Na ní se dá demonstrovat určitá politická negramotnost, kterou lze navíc ještě dávat do souvislosti s jejím omezeným hrdinstvím v době totality, a proto si zřejmě zvyšuje sebevědomí těmi nynějšími tvrdými výroky,“ radí Zdeněk Zbořil ODS v reakci na její kritiku cesty prezidenta Miloše Zemana do Moskvy. Za to, že Miloši Zemanovi vyčetla, že je vnímán jako kremelský propagandista a legitimizuje kremelskou okupaci Krymu.

Je to zvláštní doba, když bývalí agenti STB zvedají společně s komunisty stále více hlavy, šíří ruskou propagandu a vyzývají demokratické politiky, aby se schovávali se svými názory na Vladimira Putina. Je neuvěřitelné, že tento osobní a vulgární útok na Miroslavu Němcovou přichází právě od Zdeňka Zbořila, který nikdy nepopřel, že byl sedmnáct let evidován jako agent STB s krycím jménem Houf.

Zbořilovi jistě nečinil problém, když se na letišti v Moskvě nebo v Praze líbali Husák s Brežněvem. A pohoršuje se, když někdo kritizuje „líbánky“ Zemana s Putinem. Stačí si jen připomenout, že účast na oslavách v Moskvě nepotvrdila drtivá většina západních hlav států, jako výraz nesouhlasu s přímým angažmá Ruska na Ukrajině. Agente Houfe, o Vaše rady nikdo nestojí.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…