Schwarzenberg: Slíbili jsme, že už nedopustíme Mnichov. A je to tu zase

27.05.2014 11:58

Představitelé TOP 09 kritizovali nízké výdaje České republiky na armádu a postoj současné vlády, která prý nehodlá dostatečně navýšit obraně rozpočet. Podle Pavola Lukši, místopředsedy TOP 09, je minimálně nutné zajistit navýšení rozpočtu pro armádu v průběhu příštích deseti let na 2 procenta HDP.

Schwarzenberg: Slíbili jsme, že už nedopustíme Mnichov. A je to tu zase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Podle předsedy strany Karla Schwarzenberga se někteří politici chovají, jako by zaspali dobu. Zdůraznil, že je potřeba aby Česká republika plnila své závazky vůči NATO. Při svém vstupu do Aliance se totiž zavázala, že na obranu půjdou dvě procenta HDP, a to dlouhodobě neplní. Na brífinku po jednání představenstva TOP 09 se vyjádřil i k situaci na Ukrajině, která podle něj nepochybně představuje další bezpečnostní riziko.

Připomněl také návštěvu Václava Havla v USA na počátku devadesátých let, kdy celý Kongres povstal a tleskal mu. „Tehdy ale byla klíčová věta, že nikdy už nepřipustíme žádný Mnichov, že už se budeme bránit.  A máme to tady zase,“ uvedl Schwarzenberg s tím, že 21. století začalo stejně hrůzně jako století 20. v roce 1914.

„Prezident Obama v Amsterodamu jasně sdělil, že Spojené státy dodrží své závazky, ale samozřejmě očekává, že evropské státy také budou plnit své závazky vůči Alianci,“ vysvětloval šéf TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …