Schwarzenberg předá o víkendovém sněmu vedení TOP 09 Kalouskovi

25.11.2015 10:10

Po šesti letech končí na své přání v čele TOP 09 její spoluzakladatel Karel Schwarzenberg. O víkendu převezme roli stranického předsedy dosavadní Schwarzenbergův statutární zástupce a hlavní hybatel dění v TOP 09 od jejího vzniku Miroslav Kalousek. Ve volbě nemá protikandidáta a nepředpokládá se, že by se takový našel. Sněm v Praze tak bude fakticky rozhodovat jen o postech místopředsedů. Chystá se omlazení týmu a zřejmě i větší zapojení žen do vedení strany.

Schwarzenberg předá o víkendovém sněmu vedení TOP 09 Kalouskovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg hovoří

Schwarzenberg, který 10. prosince oslaví osmasedmdesáté narozeniny, by se měl podle navržené změny stanov stát čestným předsedou s právem účastnit se zasedání všech stranických orgánů, formulovat zahraniční politiku strany a zastupovat ji v zahraničí. V souvislosti s výměnou mají změny stanov umožnit i přesunutí některých pravomocí, které dosud mohl vykonávat první místopředseda Kalousek, na předsedu.

„Budeme muset volit nového předsedu a s tím ovšem, doufám, proběhne další obnovení a omlazení našeho vedení. Bylo by dobré, kdyby ve vedoucích pozicích bylo více žen, máme totiž velmi nadané političky,“ uvedl končící předseda v úvodu sešitu, který v sobotu dostanou delegáti. Bývalý ministr zahraničí v něm chválí stranu za to, jak se jako opoziční postavila ke krizi na Ukrajině a vlně migrantů z jihu. TOP 09 se podle něj musí připravit na „šňůru voleb“, která začne příští rok volbami do krajských zastupitelstev.

„Musíme stranu posílit a zpevnit, přibrat nové členy a připravit se do boje tak, abychom byli schopni vyhrát,“ chystá se Schwarzenberg burcovat sněm pro cíl návratu TOP 09 do vlády. Delegátům přitom slíbí pomoc v kampaních, jak už avizoval při oznámení svého odchodu z nejvyšší stranické funkce v Českém Krumlově. Uvedl tehdy, že chce zůstat politicky aktivním a měl by v příštích volbách do Poslanecké sněmovny kandidovat jako lídr pražské kandidátky.

3166 členů

Předsednictvo TOP 09 má 11 členů, vedle předsedy a jeho statutárního místopředsedy pak ještě čtyři řadové místopředsedy. V tomto úzkém kruhu dosud figuruje pouze jedna žena, a to Helena Langšádlová. Do voleb vyslali delegáti krajských sněmů další dvě.

Nominaci na funkci prvního místopředsedy, kterou dosud vykonával Kalousek, získal během krajských konferencí pouze dosavadní místopředseda Marek Ženíšek, a to z Plzeňského kraje. Zlínský kraj ho nominoval do souboje o místopředsednická křesla. Po dvou nominacích do funkcí místopředsedů mají po krajských nominacích Langšádlová, poslankyně Markéta Adamová, další dva dosavadní místopředsedové Leoš Heger a Pavol Lukša a člen předsednictva Tomáš Tesař. Olomoucký kraj nominoval poslankyni Jitku Chalánkovou a jednu nominaci má také poslanec Václav Horáček. Další kandidáti mohou vzejít až z debaty na sněmu, který má volbu předsednictva na programu až v neděli.

Celkem 177 delegátů nově ustaví na sněmu také smírčí výbor a revizní komisi strany, tyto volby jsou v plánu na sobotu spolu s tradičními proslovy hostů, předsedy, diskusí a změnou stanov. Každý kraj vysílá na sněm pět delegátů, dalších 107 delegátů jednotlivé kraje vyšlou podle velikosti regionu.

TOP 09 má aktuálně 3166 členů a do budoucna zřejmě nemůže počítat s podporou komunálních politiků ze Starostů a nezávislých (STAN), jak tomu bylo dříve. Smluvně uzavřenou spolupráci na celostátní úrovni má se STAN, s nimiž má i společný poslanecký klub, do začátku roku 2017. Očekává se, že se Starostové s TOP 09 rozejdou. Jako o nejpravděpo­dobnějších partnerech Starostů do dalších let se hovoří o lidovcích, z nichž TOP 09 před šesti lety na Kalouskův popud vzešla.

Kalousek nedávno uvedl, že STAN zastupuje jen část nezávislých starostů. „Jsou tady stovky nezávislých starostů, se kterými v regionech spolupracujeme. Spolupráce s nezávislými starosty pro nás bude dál velkou prioritou,“ uvedl v médiích. Změny stanov chystané pro sněm mluví o spolupráci s Klubem starostů TOP 09, tedy nově vzniklým spolkem, který sdružuje komunální politiky TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…