Schwarzenberg se setká s Clintonovou, řešit budou Temelín

19.04.2012 6:25

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se dnes v Bruselu na okraj zasedání šéfů diplomacií a obrany zemí NATO setká se svou americkou kolegyní Hillary Clintonovou. Při zhruba půlhodinové schůzce budou spolu hovořit hlavně o dostavbě jaderné elektrárny Temelín.

Schwarzenberg se setká s Clintonovou, řešit budou Temelín
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

O tuto zakázku se vedle francouzské Arevy a česko-ruského konsorcia firem Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport zajímá i americká firma Westinghouse. "Jak známo, Američané, respektive americká společnost (Westinghouse) společně s (japonskou) Toshibou tady dávají nabídku a samozřejmě by nechtěli v tom soupeření s Francouzi a Rusy zůstat pozadu. A jak známo, se všemi třemi mluvíme na stejné úrovni," řekl už ve středu Schwarzenberg.

Dnešní setkání naváže na středeční schůzku ministra obrany Alexandra Vondry s jeho americkým partnerem Leonem Panettou. Na ní oba podepsali dohodu, která umožní českým firmám přímý přístup k veřejným obranným zakázkám v USA. Takový přístup byl dosud pro české subjekty blokován zákony USA, podle nichž mají mít přednost americké firmy. České firmy je tak mohly získat jedině přes zprostředkovatele či formou subdodávek pro firmy z USA.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

14:44 To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

Exprezident Václav Klaus se v Partii na CNN Prima News vyjádřil k 20. výročí vstupu Česka do Evropsk…