Šebesta: Klamavé označování potravin je největším problémem
21.03.2012 18:34
„Dovedu pochopit zapomenutý prošlý jogurt v regálech, ale přeoznačování data spotřeby je už hrubý přestupek,“ řekl Jakub Šebesta, ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce ve Faktech Barbory Tachecí. Podle Šebesty nejsou problémem zdraví nebezpečné potraviny, ale právě klamavé označování potravin.
Podle směrnic Evropské unie stačí pouze označení, že se jedná o evropský výrobek. „Je to složité, benevolence ve značení je natolik volná, že je velmi těžce zjistitelné, odkud výrobek pochází. V současné době se to snaží zákondárci zpřísnit,“ dodal Šebesta.
Pokud by se mohli spotřebitelé dočíst, odkud výrobek pochází, upřednostňovali by především české výrobky a naopak polských by se pravděpodobně snažili vyvarovat. Minimálně soli. „Stále nemáme dost informací, jsme na tom stejně jako před třemi týdny. Pořád atakujeme polského ministerstva zemědělství,“ vyjádřil se Šebesta k aféře, kdy posypová sůl byla vydávána za potravinářskou. „Je to nehorázné, Polsko nectí evropské přepisy.“
Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.
Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
O tuto odpověď jste již vyjádřil(a) zájem. Děkujeme.