Seďa splácal bramboračku. O prověrku požádám, brání se Mynář

29.09.2013 20:54

Deník Mladá fronta Dnes uvedl, že prezidentský kancléř Vratislav Mynář pozastavil proces udělování bezpečnostní prověrky pro jeho osobu. Ten se takovému tvrzení ale ostře brání. „Je to blbost, blbost, blbost a říkám to už po stopadesáté,“ prohlásil v rozhovoru pro server PrvníZprávy.cz s tím, že si to novináři z listu vymysleli.

Seďa splácal bramboračku. O prověrku požádám, brání se Mynář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vratislav Mynář

Mynář prozradil, že má naopak v plánu o bezpečnostní prověrku požádat. „Je to moje vlastní iniciativa a připomínám, že můj úřad prověrku na tajné nebo přísně tajné informace nepotřebuje. Proto je to moje vlastní, osobní vůle, a já o ni požádám,“ nechal se slyšet. Jakékoliv jiné informace jsou podle jeho názoru jen hrou médií, a to zvláště Mladé fronty Dnes.

Na jeho hlavu se právě kvůli chybějící prověrce snáší plno kritiky, a to proto, že se nemůže účastnit projednávání tajných informací. Mynář se ale brání, že prezident Miloš Zeman projednává takové záležitostí s příslušnými řediteli odborů s náležitými prověrkami.

Mít prověrku není moje povinnost

„K tomu nepotřebuje prostředníka typu kancléře nebo kohokoliv jiného. Pan prezident má ze zákona možnost, že si povolává jak předsedu BIS, tak si samozřejmě může vyžádat informace ze zasedání vlády a podobně. Na to v systému Kanceláře prezidenta republiky existuje tým odborných ředitelů. Pokud se tedy projednávají na vládě určité odbornosti, tak tam nebude chodit kancléř, ale příslušní ředitelé odborů,“ poznamenal kancléř.

V souvislosti s prověrkou vyzval Mynáře, aby ze své funkce odstoupil, bývalý poslanec ČSSD a člen komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství a člen výboru pro obranu Antonín Seďa. Ten označil Mynáře za bezpečnostní riziko pro celou zemi a obvinil ho, že odmítá předložit majetkové přiznání.

Přiznání poskytuji úřadům, ne novinářům

„No, zeptejme se pana Sedi, komu bych měl co předkládat,“ bránil se Mynář s tím, že opět exposlanec vycházel z „hloupých“ informací jmenovaného deníku. Kancléř dodal, že před čtrnácti dny mluvil s redaktorkami těchto novin a jedna z prvních otázek byla, zda jim dá své daňové přiznání. „Řekl jsem: Proč bych to dělal? Proč bych měl nějakým redaktorům dávat své daňové přiznání?“ divil se.

„Já podávám každý rok daňové přiznání za sebe, jako Vratislava Mynáře, a i za všechny své firmy do uzávěrky na finanční úřad. Tak, jak to zákon vyžaduje,“ konstatoval s tím, že je samozřejmě pro zákon o prokázání příjmu a majetku, jako nejúčinnějšího nástroje proti korupci. „Ale nikdy to nebude tak, že budou chodit redaktoři novin a budou se ptát dotčených lidí, jaké máte přiznání. Od tohoto jsou kompetentní úřady,“ dodal s tím, že se to exposlanci Seďovi nějak splácalo a udělal z toho bramboračku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

4:44 Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

Prvenství v rámci všech členských zemí Evropské unie si vydobyla za druhé pololetí minulého roku Čes…