Šéf Senátu šťouchl do Babiše kvůli tenisu s Ivanem Langerem

09.04.2014 12:01

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) v odpovědi na otázku na serveru ParlamentníListy.cz rýpnul do ministra financí Andreje Babiš (ANO) a zdůraznil, že byty OKD byly doprivatizovány s vědomím Evropské komise, která neměla žádné připomínky, a že jejich cena byla vyšší, než byla cena odhadní a než cena, kterou uvedl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Šéf Senátu šťouchl do Babiše kvůli tenisu s Ivanem Langerem
Foto: Martin Vlček
Popisek: Předseda Senátu Parlamentu České republiky Milan Štěch (ČSSD)

Jeden ze čtenářů ParlamentníchListů.cz položil předsedovi Senátu dotaz, zda by svůj byt prodal Zdeňku Bakalovi za 40 tisíc. Zjevně naráží na zoufalou situaci nájemníků bytů OKD, kteří marně doufali, že své byty získají.

„Pane Štěchu, prodal byste svůj byt Zdeňku Bakalovi za 40 tisíc Kč? Když tvrdíte, že pan Sobotka prodával 45 tisíc bytů horníků a důchodců OKD nenasytným bakalovcům přes Karbon za podle Vás správnou cenu za 40 tisíc Kč za kus a ještě s dárkem nebytových prostor a pozemků zadarmo?“ píše čtenář.

Celá otázka s odpovědí ZDE:

Milan Štěch v odpovědi uvádí na pravou míru své dřívější vyjádření. „Pamatuji si, že v první části privatizace bytů se podnikové byty prodávaly jejich uživatelům běžně v rozmezí 40 a 60 tisíc korun. V dalších letech se pak tyto částky poměrně rychle zvyšovaly. Pamatuji si, že v období, o kterém hovoříme, horničtí odboráři požadovali, aby byty byly součástí doprivatizace a oni že si s majitelem dojednají jejich prodej do soukromého vlastnictví. Jak je zřejmé, pan Bakala příslib nesplnil. Nic víc jsem svým vyjádřením nechtěl říci,“ odpovídá Štěch.

Ptejte se, kolik za nabyté majetky zaplatil státu pan podnikatel Babiš

Milan Štěch sice přiznává, že Bakala své původní sliby neplní, ale zároveň obhajuje cenu, za kterou byty Bakala získal. „Prosím ale, abyste nezapomněl, že cena, za kterou byla provedena doprivatizace OKD, byla vyšší, než byla cena odhadní a než cena, kterou uvedl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. A v té době ani Evropská komise neměla žádné připomínky. A za privatizaci, která se prováděla do roku 1998 (to bylo 51 % podílu OKD), stát obrazně řečeno nedostal ani korunu. Zajímavé by možná bylo zjišťovat, kolik za nabyté majetky zaplatil státu pan podnikatel Babiš. Ale to bylo pravděpodobně v době, kdy chodil hrát tenis s Ivanem Langerem a sponzoroval ODS,“ rýpnul si Milan Štěch do ministra financí a koaličního partnera.

Proč vláda neprotestovala proti okupaci Kosova?

„Pane Štěchu, proč bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN vláda ČSSD vedená Milošem Zemanem dala souhlas NATO k bombardování Srbska? Proč souhlas neodvolala ani tehdy, když NATO začalo vraždit civilisty a bombardovat ženevskými konvencemi chráněné civilní cíle? Proč vláda neprotestovala proti okupaci Kosova a etnickému čištění Kosova od neAlbánců?“ Takto rozhořčeně klade dotaz další ze čtenářů ParlamentníchListů.cz.

Celá otázka s odpovědí ZDE:

Milan Štěch odpovídá pouze za sebe: „S dotazem byste se měl spíš obrátit na bývalého předsedu vlády a dnes prezidenta Miloše Zemana. Já jsem si nedávno vyhledal v archivu Senátu záznamy mého hlasování, kde tehdejší pravicový Senát projednával usnesení, ve kterém vyjadřoval souhlas s akcemi NATO v Srbsku. Já osobně jsem hlasoval proti přijetí tohoto usnesení,“ píše předseda Senátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…