Šéf Svobodných před občany: Ukrajinský Majdan, to je takové horší Občanské fórum

17.05.2014 16:31

REPORTÁŽ Žádná z minulých vlád nebyla schopna vyjednat výjimku pro Českou republiku kvůli zavedení eura. Pokusit se o to chtějí Svobodní v Evropském parlamentu. I to jsou plány předsedy Petra Macha, se kterými seznamoval veřejnost v rámci své kampaně ve zlínském hotelu Baltaci.

Šéf Svobodných před občany: Ukrajinský Majdan, to je takové horší Občanské fórum
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

Na úvod vysvětlil šéf strany veřejnosti, proč šli Svobodní do klání o pozice v Evropském parlamentu. „Kandidujeme ze dvou důvodů. Jeden je, že se můžeme pokusit něco změnit. Naším mottem je bránit euronesmyslům,“ uvedl a připomenul kontroverzní směrnici o názvu pomazánkového másla, marmeládě nebo o žárovkách. „Podnikatelé, kteří situaci správně pochopili, tak původní žárovky prodávají s nápisem: Žárovka ke speciálnímu použití určená ke zlepšení tepelné pohody ve vnitřních prostorách. S tímto označením už jsou legální, jen dříve stály tři koruny a teď stojí asi čtrnáct. Euronesmyslných směrnic chrlí Evropská unie jednu za druhou. Jedna z posledních byl zákaz igelitek v supermarketech. Výjimku budou mít mikrotenové sáčky na rohlíky a igelitky s tlustšího igelitu,“ popsal.

Podle Macha existuje koalice euronadšeneckých stran, která bez problémů schvaluje nařízení, protože opozice má minimální vliv. „Při hlasování je tak v europarlamentu vidět jen obrovský les rukou a často se nikdo ani neptá, zda je někdo proti,“ uvedl lídr Svobodných. „Možná budou evropské volby překvapením a mohou znamenat změnu kursu. Spíš ale ne,“ doplnil. Mach také upozornil na to, že nestojí o členství ve výborech. „Zkoumal jsem situaci a zjistil jsem, že členství europoslanců ve výborech je spíše úplatkem od Evropské komise nebo Evropského parlamentu. Lidé se tam jezdí zapisovat na prezenční listiny a od toho mají odstupňovanou výplatu. Já se tam nehodlám zapojovat do žádných výborů. Hodlám poctivě jezdit na zasedání Evropského parlamentu, ale nechci se stěhovat do Bruselu. Ve Štrasburku budu poctivě hlasovat a většinou to bude proti,“ přislíbil.

Jeden z největších euronesmyslů je euro

Svobodní by chtěli navrhnout zrušení nesmyslných směrnic. „Abychom nemuseli dělat elektřinu ze solárních panelů a abychom nemuseli vyrábět naftu z řepky. Jeden z největších euronesmyslů je ale samotné euro. Předpokládám, že tady se nenajde v sále nikdo, kdo by si přál rychlé zavedení eura. Ačkoli lidé si to nepřejí, je nám říkáno, že máme smůlu, že jsme vstoupili do Evropské unie a už se to nedá měnit. Pokud se nám ale nelíbí nějaká podmínka, lze ji změnit. Jenže žádná naše vláda nechtěla a ta současná zřejmě nechce vyjednat to, aby Česká republika nemusela euro zavádět,“ uvedl Mach. Změnu smlouvy ale může navrhnout i Evropský parlament.

„Náš návrh bychom mohli formulovat tak, že by euro byla dobrovolná záležitost. Nejen, že Česká republika ho nemusí mít, ale že to bude platit také pro ostatní. Pro to by se po těchto volbách dala najít většina poslanců. To je náš druhý cíl v Evropském parlamentu. Chceme otevřít smlouvu o fungování Evropské unie,“ dodal s tím, že Velká Británie a Dánsko výjimku mají, takže ji vyjednat lze. Česká republika si mohla stejným způsobem zařídit jiné podmínky hned při vstupu. Později bylo několik dalších příležitostí, kdy to znovu bylo možné.  

Došlo i na popis názorových změn v ODS. „Lisabonská smlouva celkově měnila podmínky našeho členství. ODS původně o ní říkala, že to je smlouva, kterou by nikdy nepodpořili. Pak souhlasili s tím, že se zmenší váha hlasu České republiky při hlasování v Radě o směrnicích. Nic za to nezískali a mohli získat třeba výjimku ze zavedení eura. Dnes budou vyzývat vládu, aby takovou výjimku vyjednala. Tehdy šlo o Topolánkovu vládu a jeho hlavním vyjednavačem v Bruselu byl Jan Zahradil, dnešní lídr ODS do Evropského parlamentu,“ popsal s tím, že ODS za Petra Nečase měla i další příležitost, ale nevyužila ji. „Chceme se o to pokusit my a očekáváme, že když teď členové ODS hrají euroskeptiky, tak že by nás v tom mohly další strany podpořit,“ dodal.  

Existuje prý šance, aby se Svobodní dostali do europarlamentu

Druhý důvod, proč jdou Svobodní do voleb, je vnitropolitický. „Svobodní existují 5 let, začínali jsme od nuly, ale postupně získáváme více a více hlasů. Díky tomu, že jsme v minulých volbách dostali 2,6 procenta, tak jsme získali ze státního rozpočtu sto korun za hlas. Díky tomu jsme mohli mít teď mnohem viditelnější kampaň. Máme asi 240 billboardů po celé republice. Česká televize, která podle zákona zve politiky do debat podle zastoupení ve společnosti, už musí přihlížet i k našim výsledkům a naše šance se zvyšují. Šance jsou realisticky vysoké na to, abychom se do Evropského parlamentu dostali. I kdybychom byli stále v opozici, tak pro nás to bude znamenat vnitropolitický posun. Svobodní by se stali členy Evropského parlamentu, stranou, kterou mohou lidé s klidným srdcem volit i do českého. To je náš hlavní politický cíl. Evropský parlament je vlastně naše prodloužená zkratka do českého,“ vysvětlil Mach.

Po úvodních slovech vyzval Petr Mach lidi v sále k diskuzi. Nejdřív byla řeč o dění v souvislosti s Ukrajinou. „Jak vnímáte evropskou situaci? Vždyť Putin nám může zastavit plyn,“ vyjádřil se jeden z občanů. „Snažím se vidět celou záležitost realisticky. Postup Evropské unie k situaci na Ukrajině spíš situaci zhoršil. Ti, co ovládli Majdan, tak to bylo takové horší Občanské fórum. To nebyl politický partner. Je teď těžké říct, kdo je vlastně legitimním vládcem na Ukrajině, nakolik je legitimní referendum na Krymu a kolik lidí si vlastně přeje připojení k Rusku,“ reagoval Mach, který pak popisoval princip, jakým Česká republika získává plyn a z kterých plynovodů a zemí.

„Putin poslal varovný dopis vládám, ve kterém říká, že spory mezi Ukrajinou a Ruskem mohou ohrozit i dodávání do jejich zemí. Mají spor s Ukrajinou. Když jim Ukrajina nezaplatí, tak zastaví dodávky. Neříkal to jako výhružku pro nás. V ruském zájmu není zastavit dodávky do zemí Evropské unie, uvědomují si, že by na tom nevydělali, protože bychom se rychle orientovali na západní zdroje. Jsem proti názorům, že bychom naschvál měli přestat odebírat zdroje z Ruska. Stanoviska jako vyhlášení sankcí, dobrovolné odříznutí nebo že nám schválně chtějí zavřít přívod plynu a ropy považuji za extrémní. Podle mě nám chtějí zdroje dodávat dál, ale nejsou šťastní z toho, že mají problém s Ukrajinou,“ dodal s tím, že ve finále je to ale také věc konkrétních odběratelů.

Putin prý kohoutky zavřít nechce

Konstatování, že Rusko nám chce „zavřít kohoutky“ považuje Mach buď za špatné pochopení nebo za záměrnou dezinterpretaci. „Já to jako záměrnou dezinterpretaci cítím od těch, kteří říkají, že musíme být soběstační, musíme vypěstovat víc řepky a mít více solárních panelů. Myslím si, že soběstačnost v čemkoli je vlastně hloupost. Česká republika není soběstačná v ropě a plynu, ale zase vyvážíme elektřinu a auta. Každá země je na tom jinak. Je to jako bychom chtěli soběstačnost Zlínského kraje. Nedělejme z toho polickou kauzu. Nevěřím, že by chtěl Putin přijít o evropský trh s dodávkami plynu a ropy,“ doplnil. V diskuzi byla řeč o mocenských ambicích Ruska, energetickém trhu, zavádění eura nebo o problémech bankrotů některých zemí Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…