Šéf finančáků, kterého vyhnal Babiš, měl vyvést sto milionů do spřízněných firem

03.06.2015 21:38

Někdejší šéf Generálního finančního ředitelství Jan Knížek má možná problém. Policie totiž řeší, co se stalo se sto miliony korun z této instituce, které měly jít na školení zaměstnanců, ale možná spíš skončily u firem, které byly s Knížkem spřízněny. Informuje o tom Česká televize.

Šéf finančáků, kterého vyhnal Babiš, měl vyvést sto milionů do spřízněných firem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Mohl být spáchán trestný čin zneužití pravomoce úřední osoby nebo porušování povinností při správě cizího majetku,“ uvedla mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová. Naznačuje to audit, který proběhl po odchodu zmíněného ředitele. Zaměstnanci, kteří se měli za desítky milionů korun školit, pro školitelské firmy často spíše klasicky pracovali.

Tento systém měl být výhodný zejména pro firmy Konzulta Brno a Fiscalis. Ředitel společnosti Konzulta Brno Pavel Jurčík to však důrazně odmítá. „Určitě se to nezakládá na pravdě,“ prohlásil. Faktem však také je, že u firmy Fiscalis byl Knížek ještě před rokem 2005 jejím spolumajitelem a jednatelem, před příchodem na finanční správu ale post ve firmě opustil, byť mohl být ve střetu zájmů, pokud se společností zůstával v kontaktu. Dnes se k případu odmítá vyjadřovat.

Knížka odvolal z pozice šéfa Generálního finančního ředitelství ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…