Šéf maturit v televizi: Ted už nebude tak snadné tu zkoušku složit

20.05.2013 20:58

Zavést státní maturity rozhodně mělo smysl. Myslí si to alespoň ředitel společnosti CERMAT, která má maturity na starosti. Tento typ zkoušky totiž přináší řadu užitečných informací. Maturita by se podle jeho názoru mněla ještě ztížit a to zavedením dalších otevřených otázek, které zabrání hádání, Vyjádřil se také k podvodům a opisování, jež se podařilo letos odhalit.

Šéf maturit v televizi: Ted už nebude tak snadné tu zkoušku složit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Letošní výsledky státních maturit ukázaly, že studenti „plavou“ především v matematice. Při zkoušce dospělosti v matematice pohořel každý pátý. Ředitel společnosti CERMAT, která má organizaci maturit na starosti, Jiří Zíká v pondělním Hyde Parku České televize tyto výsledky zhodnotil. Vyjádřil se také k podezřením, že studenti na několika školách při vyplňování testů podváděli. Stihne je kvůli tomu trest?

Problém nepředvídatelnosti

„Průběh státních maturit lze hodnotit vcelku kladně, protože se nestal žádný bezpečnostní incident, prohlásil hned v úvodu pořadu ředitel CERMATu. Dodal ovšem, že se v příštích letech možná bude měnit obtížnost maturity, v českém jazyce by se napříště měly objevit otevřené úlohy, které prakticky znemožňují hádání. Stane se tak v roce 2015. V testu z matematiky se pak v témže roce objeví větší počet otevřených úloh než dnes, takže i test z matematiky bude obtížnější. V budoucnu by podle Zíky nebylo špatné, kdyby se na přípravě maturit podílely i vysoké školy, aby později byly ochotny akceptovat výsledek u maturit jako jedno jedno z nosných kritérií pro přijetí k dalšímu studiu.

Zíka však vidí určitou slabinu v novém systému maturit a ti v jeho častých změnách. Zkušenosti z posledních tří let ukázaly, že studenti nevědí, co je čeká další rok u jejich vlastní maturity. Přesto mělo podle ředitele smysl státní maturity zavést a to jako nástroj, jenž přinese řadu srovnatelných informací. Výsledky např. ukazují, jak se v úspěšnosti liší kraj od kraje. Podrobné informace o tom, jak jsou na tom žáci, dostávají i učitelé z jednotlivých tříd.

Na středních školách s maturitou je dnes kolem 70 procent populace, což podle Zíky jednoznačně indikuje, že úspěšnost studentů u maturit nebude tak vysoká, jako v letech, kdy maturitu skládalo jen 20 či 30 procent populace. Ředitel v pořadu poukázal na to, že nejneúspěšnější v matematice jsou maturanti z učilišť, která nejsou technicky zaměřeny. V českém jazyce takovéto rozdíly nevidíme.

Povinná matematika a podvody

S touto informací lze pracovat efektivně. Můžeme vytipovat obory, kde nebude možné napříště zavést matematiku jako povinnou, uvedl také Zika. Nabízí se ale i jiná cesta, pokud by se matematika stala povinnou součástí maturitní zkoušky, znamenalo by to tlak na zlepšení výuky matematiky na školách. CERMAT také připravuje zveřejnění informací o tom, které úlohy z matematiky dělají žákům největší problémy.

Problém je také v tom, že se i při státních maturitách podvádí. Letos mělo k podvodům dojít na dvanácti školách. Zíka v pořadu odmítl prozradit, kterých dvanáct škol to je. Tuto informaci dostala Česká školní inspekce. Stejně tak Zíka odmítl říci, co se stane maturantům, kteří možná podváděli. To neumím říci, protože o tom nerozhoduji,“poznamenal ředitel. Zdůraznil však, že je třeba ctít presumpci neviny všech studentů, dokud nebude prokázán opak.  

Skutečností je, že pro všechny školy platí stejná pravidla, která by měla možnému opisování zabránit, ale Zíka si posteskl nad tím, že ne všechny školy přistupují k dodržování těchto pravidel stejně zodpovědně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ostatkový kříž v Německu plném muslimů? Toto hrozí.“ Došlo na protest před svatým Vítem

18:50 „Ostatkový kříž v Německu plném muslimů? Toto hrozí.“ Došlo na protest před svatým Vítem

„Mít milion podpisů, tak snad vyženu všechny ty antikristy z Poslanecké sněmovny,“ zasmál se v nadsá…