Šéf zadlužené ČSSD Sobotka: Za naše problémy může Zeman

27.04.2016 7:05

V sociální demokracii pokračují spory ohledně třistamilionového dluhu, který strana udělala u advokáta Zdeňka Altnera. V Deníku Referendum se nyní vyjádřil současný předseda Bohuslav Sobotka, který ukazuje na bývalého předsedu strany a dnešního prezidenta Miloše Zemana.

Šéf zadlužené ČSSD Sobotka: Za naše problémy může Zeman
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Sobotku především nadzvedla Zemanova slova, že jeho nástupci v čele ČSSD problém s dluhem za advokátní služby ve sporu o stranické sídlo neřešili, a proto se díky penále vyšplhal do závratné výše více než tři sta milionů. Sobotka tvrdí, že od roku 2005, kdy ve vedení strany jako místopředseda a posléze předseda působil, se jej snažil řešit několikrát.

„Rozhodně není pravda, že ČSSD byla pasivní. Velmi aktivně jsme se snažili hledat i mimosoudní řešení, ale bohužel naráželo to na druhou stranu sporu. Nemůžete spor uzavřít, pokud druhá strana s návrhy permanentně nesouhlasí,“ vysvětloval Deníku Referendum.

Chybu podle Sobotky udělalo zejména Zemanovo vedení, které spor o stranické sídlo v devadesátých letech vedlo. To prý bezdůvodně vyměnilo původní advokáty Altnerem a uzavřelo s ním krajně nevýhodnou smlouvu. „Altnera přivedli Ivo Svoboda a Barbora Snopková (členové vedení ČSSD posléze pravomocně odsouzení za hospodářskou kriminalitu, pozn. DR). A Miloš Zeman smlouvu podepsal evidentně bez toho, aby si ji nechal ověřit jiným právníkem, než byl právě Altner,“ vysvětloval Sobotka.

Navíc prý nikdo neví, kdo vlastně za ČSSD smlouvu v roce 1997 schválil. Na to, že by ji projednávalo vedení, si dnes nevzpomíná ani tehdejší místopředseda Zdeněk Škromach. Projednávání popřela i další tehdejší místopředsedkyně Petra Buzková.

Proto podle Sobotky nese odpovědnost tehdejší předseda strany Miloš Zeman. A to nejen za podpis smlouvy, ale i za to, že po úspěšném sporu v roce 2000 advokátovi rovnou nezaplatil dohodnutou odměnu. „Nechci mu to vyčítat, požadavky Altnera byly už v té době velmi vysoké, ale z Miloše Zemana nelze v tuto chvíli sejmout odpovědnost, kterou v tom řetězci má,“ říká k tomu dnes Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…