Šéf zpráv ČT: Tlak ustojíme. Většina národa nám věří

07.07.2020 12:21

Ředitel zpravodajství České televize Zdeněk Šámal v rozhovoru pro Deník N prozradil, že politici si na pořady 168 hodin Nory Fridrichové, Reportéři ČT Marka Wollnera a Otázky Václava Moravce stěžují celé roky. Rozdíl je prý jen v tom, že stávající politická garnitura na tyto pořady útočí veřejně, zatímco předchůdci dnešního premiéra Andreje Babiše (ANO) a dalších politiků to dělali tišeji. Ale stejně důrazně.

Šéf zpráv ČT: Tlak ustojíme. Většina národa nám věří
Foto: Facebookový profil Nory Fridrichové
Popisek: Nora Fridrichová a Marek Wollner

Šámal zmínil pořady 168 hodin, Reportéry ČT i Otázky Václava Moravce. Politici si prý na tyto pořady stěžují mnoho a mnoho let. Rozdíl je prý jen v tom, že současná politická garnitura, kterou představuje předseda vlády Andrej Babiš (ANO), Tomio Okamura (SPD), komunisté a další zvolení zástupci občanů, útočí na tyto pořady veřejně a nahlas. Jejich předchůdci si prý počínali poněkud tišeji, ale i oni si stěžovali.

Anketa

Chcete, aby prof. Roman Prymula získal politickou funkci?

11%
89%
hlasovalo: 5410 lidí

V české politice se taky laťka v mnoha ohledech zvyšuje. Někdo říká, že zhrubla a překračuje čáru. Možná je jiná argumentace, než jsem slyšel před lety. Na druhou stranu slyším pořád, že by se Moravec měl zrušit a Norka s Wollnerem někomu vadí. Můžu se pouze smát, že politické hnutí, které říkalo ‚Nebudeme jako oni‘, má tu samou argumentaci a ten samý způsob uvažování a jednání. Jen ti předtím se to styděli říkat veřejně a tihle se to ani říkat nestydí,“ řekl Šámal.

Konkrétně u pořadu Otázky Václava Moravce rozhodně nemá pocit, že by byl za zenitem, což tvrdí poslankyně Barbora Kořanová z ANO. Podle Šámala je to pořad kvalitně připravovaný a diváci o něj stále jeví zájem.   

V obecné rovině poznamenal, že ČT je jako veřejnoprávní televize pod velkou kontrolou a za každý přešlap, byť by byl sebemenší, si prý její zaměstnanci projdou martyriem. Obsah, který ČT vysílá, se proto kontroluje a hlídá si, zda jsou odvysílané informace podchycené z více zdrojů.

„Protože je a vždycky bylo populární bušit do České televize, která se nebrání nijak agresivním způsobem. Je to velice vděčné téma, které získává mediální pozornost. A díky vysoké důvěryhodnosti České televize a jejího zpravodajství je možná pro někoho dobré tímto způsobem médium zastrašovat,“ poznamenal Šámal.

„Intenzitu vnímáte v okamžicích, kdy z úst nejvyšších ústavních činitelů slyšíte, jaký jsme póvl a žumpa. To bylo součástí prezidentovy inaugurační řeči, kdy část poslanců a senátorů odešla. V takových okamžicích to vnímáte skutečně velice intenzivně. Ale Česká televize vždy byla terčem a vždy se utvářela atmosféra tlaku,“ řekl Šámal.

V žádném případě se nechtěl vyjadřovat ke zvolení ekonomky Hany Lipovské, Lubomíra Xavera Veselého a Pavla Matochy do Rady ČT. Zdůraznil, že radní vybírají poslanci, kteří byli zvoleni jako zástupci občanů v legitimních volbách. „Neznamená to, že nemám názor, ale prostě ho nebudu říkat,“ uvedl.

 Věří však, že jeho kolegové jsou dost silní, aby podobné tlaky ustály, pokud bude zpravodajství ČT i nadále věřit většina populace, jako je tomu teď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…