Šéfredaktoři se hádali o komunistech. Podle Patočky jsou papírovým drakem

22.11.2012 13:37

Extremistická strana jakou je KSČM by neměla vládnout. To si myslí šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery. Dnešní komunisté jsou folkloristický kroužek, který připomíná papírového draka. Tak se vyjádřil šéfredaktor internetového deníku Referendum Jakub Patočka. Podobné názory si vyměnili při další z debat Jak z toho ven?

Šéfredaktoři se hádali o komunistech. Podle Patočky jsou papírovým drakem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Havlova knihovna hostila debatu šéfredaktorů Erika Taberyho a Jakuba Patočky na téma jak očistit demokracii. Plno bylo, rozhřešení nepřišlo

„Extremistická strana nemá vládnout. Země, co znovu vytahuje komunisty, bude mít problém,“ sdělil Erik Tabery šéfující týdeníku Respekt. Podle šéfa internetového deníku Referendum Jakuba Patočky je KSČM folklórní kroužek, jenž když se trochu více předvádí, vypadá jako papírový drak. S takovými názory se svěřili návštěvníkům debaty Jak z toho ven? v Knihovně Václava Havla v Praze.

Tabery radí trpělivost

Debatě zpočátku přihlížel i spisovatel Jáchym Topol. „Řadím se k těm, co jsou celkem spokojeni s tím, co se zde odehrává. Porevoluční vývoj je takový, na který stačíme a je třeba být trpěliví a nevěřit na nesmyslné sliby,“ sdělil Tabery. „Souhlasím, že poměry, které zde máme, jsou lepší než ty před rokem 1989,“ podotkl Patočka. V politice nemáme podle Taberyho elitu, což je třeba si přiznat a pracovat na změně. Ostatně prezidentu Václavu Klausovi nevěří ani jeden z nich.

„Kdo se ze svých chyb neponaučí, je odsouzen je opakovat znovu. Pokud při příštích volbách voliči selžou, tak to zemi uvrhne do chaosu. Dnešní vláda má podporu osmi procent obyvatelstva, což je problém, a proto jsou komunisti přijatelní,“ podotkl Patočka s tím, že největším nebezpečím země jsou ministr financí Miroslav Kalousek a premiér Petr Nečas.

Patočka pro referendum

„Nezbývá nám ale, než parlamentní systém zkoušet dál. Měli bychom také podpořit snahy zvýšit účast občanů ve volbách. Tedy uskutečnit všeobecná referenda k důležitým tématům, jako je třeba církevní dar, kterému se obecně říká církevní restituce. Může to pomoci ke kultivaci ČSSD,“ dodal Patočka, jenž na debatu přijel z Brna a byl očividně v dobré náladě.

Podle Taberyho by se měla přestat šířit mezi lidmi beznaděj. „Neznám totiž ve svém okolí nikoho, kdo by měl chuť jít do politiky. Vzrůstá počet lidí, co říkají, že nemá smysl věřit v demokracii, ale v jiný systém. Z toho mám obavy,“ doplnil. Byl mírně zahloubán do tématu a nad odpověďmi svého partnera v debatě dost často kroutil hlavou. V sále Knihovny Václava Havla byla při rozpravě hlava na hlavě.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…