Sem utečte, ukázal Izrael na mapě. USA ho chválí

04.12.2023 7:45

„Síly přicházejí tváří v tvář teroristům a zabíjejí je.“ Tiskový mluvčí izraelské armády Daniel Hagari promluvil o dalším průběhu izraelské operace, jejímž cílem je neutralizace teroristů z hnutí Hamás. Operace pokračuje navzdory důrazným apelům Spojených států, aby Izraelci raději šetřili životy palestinských civilistů. Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby prohlásil, že Izraelci zveřejnili seznam míst, kam se civilisté mohou schovat.

Sem utečte, ukázal Izrael na mapě. USA ho chválí
Foto: Repro Twitter
Popisek: Gaza po náletu izraelského letectva

Izraelská armáda uvedla do chodu novou fázi své pozemní operace a od teroristů z Hamásu čistí i jih Pásma Gazy. Agentura Reuters oznámila, že kilometr až dva od města Chán Júnis na jihu Pásma Gazy došlo ke střetů teroristů z Hamásu s izraelskými tanky. Ozbrojené síly Státu Izrael tím dávají najevo, že vykořenění ozbrojenců Hamásu z Pásma Gaz myslí vážně. Kvůli tomu se zmenšuje oblast, kde se palestinští civilisté mohou cítit alespoň částečně v bezpečí.

„Izraelské obranné síly pokračují v rozšiřování své pozemní operace proti střediskům Hamásu v celém Pásmu Gazy,“ řekl mluvčí armády kontradmirál Daniel Hagari novinářům v Tel Avivu. „Síly přicházejí tváří v tvář teroristům a zabíjejí je,“ dodal.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57710 lidí

Izraelská armáda v neděli uvedla, že její válečná letadla a vrtulníky zasáhly cíle Hamásu včetně tunelových šachet, velitelských center a skladišť zbraní. Námořní síly zasáhly prý plavidla Hamásu na pobřeží. Ke střetu došlo také na severu Izraele na hranicích s Libanonem, odkud teroristé Hamásu ostřelovali Izrael.

Učinil tak navzdory tomu, že ze Spojených států opakovaně přišly výzvy, aby izraelská armáda v maximální možné míře šetřila životy civilistů.

Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby konstatoval, že Izraelci snad vyslechnou apel Washingtonu a v maximální možné míře budou šetřit životy civilistů.

„Věříme, že (Izrael) přijal naše zprávy, pokud jde o snahu minimalizovat civilní oběti,“ řekl Kirby v neděli ABC’s This Week, dva dny poté, co IDF obnovily svou vojenskou kampaň s cílem vyhnat Hamás z Pásma Gazy. Jeho vyjádření převzal také server listu Jerusalem Post.

 „Za posledních 24 až 48 hodin (IDF) zveřejnili on-line mapu míst, kam by se lidé mohli vydat, aby se vyhnuli boji, aby našli bezpečí před bojem. Není mnoho moderních armád, které by to dělaly,“ dodal Kirby, když hovořil o izraelských akcích na jihu Pásma Gazy.

Na druhé straně však také zdůraznil, že Izrael musí mít prostor k eliminaci teroristů z Hamásu. „Musíme se zaměřit na to, aby Izrael měl to, co potřebuje, aby šel po vedení Hamásu.“

Usáma Hamdan, představitel Hamásu sídlící v Libanonu, obvinil Izrael ze záměrné strategie naléhání na civilisty v Pásmu Gazy, aby se vydali na jih, aby je tam chytili a zabili.

„Ukázalo se, že tvrzení okupantů o existenci bezpečných oblastí na jihu Pásma Gazy a jejich neustálé volání, aby tam občané šli, bylo předem promyšleným plánem a pastí na spáchání dalších masakrů proti neozbrojeným civilistům a vysídlených lidí na jihu,“ řekl novinářům bez uvedení důkazů. „Neexistují žádné bezpečné oblasti,“ dodal.

Anketa

Povedla se stávka ČMKOS?

77%
18%
hlasovalo: 10895 lidí

Ministerstvo zdravotnictví v Gaze kontrolované Hamásem uvedlo, že od ukončení příměří bylo zabito 316 Palestinců a že počet obětí přesáhl 15500, uvedl server listu Haaretz.

Izraelská armáda nejednou zdůraznila, že útočí na strategické body ozbrojenců Hamásu, a pokud jde o civilisty, těm se dostává výzev, aby odešli do Rafahu na hranici s Egyptem.

Nabil Al-Ghandour agentuře Reuters řekl, že on a jeho rodina odejdou z Chán Júnis do Rafahu později v neděli, což je jejich pátý krok při hledání bezpečí od začátku konfliktu.

Agentura Reuters připomněla, že během již skončeného sedmidenního příměří teroristé propustili na 105 rukojmích z asi 240, které unesli z území Izraele 7. října. Oplátkou za to propustili Izraelci na 240 lidí z místních věznic.

Izraelská armáda oznámila, že během bojové operace našla asi 800 tunelů a na 500 z nich zničila. „Mnoho z nich bylo nalezeno vedle nebo uvnitř škol, školek, mešit a hřišť,“ napsal s odvoláním na informace armády server izraelského listu Haaretz.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Čím dál víc je nás asi přesvědčeno, že to vše bylo dopředu připraveno tak jako zničení věžáku v USA?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 04.12.2023 8:52:40
Izrael /bez požehnání USA by to nedělal/ mě určitě připravenou verzi, jak všechny Palestince, kteří neutečou vybije, a bude mít rozšířené území a klid. I USA měli připravený plán všechny Palestince do Egypta, Libanonu,Jordánska ať se tam o ně postarají. Tak alespoň létali od jedné země do druhé a divili se jak to, že nikdo nechce poslechnout jejich skvělý plán.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Zlý konec. Ondřej Kolář a vracení Ukrajinců: Nedopadlo to dobře

18:37 Zlý konec. Ondřej Kolář a vracení Ukrajinců: Nedopadlo to dobře

Iniciativa poslance Ondřeje Koláře a celé TOP 09, která má podpořit vracení Ukrajinců v odvodním věk…