Senát představuje právní pomoc v nesnázích

05.06.2012 17:02

Ústavně-právní výbor Senátu pořádá dnes odbornou konferenci Systém právní pomoci v ČR, oběti trestných činů, mediace – a legislativa. Vlastní konferenci předcházela tisková konference za účasti předsedy Ústavně-právního výboru Senátu Miroslava Antla, ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila a Hynka Kalvody z Asociace občanských poraden.

Senát představuje právní pomoc v nesnázích
Foto: red
Popisek: Senátor Miroslav Antl na konferenci Elektronizace veřejné správy – součást boje proti korupci

Odborná konference je zaměřena na představení role Ministerstva spravedlnosti v systému zajištění právní pomoci, zhodnocení současné podoby právní pomoci, představení role neziskových organizací v systému právní pomoci a představení norem předkládaných v Legislativní radě Vlády a v Parlamentu.

Nejdále je z hlediska legislativního procesu zákon o mediaci. Návrh zákona upravuje výkon a účinky mediace prováděné mediátory. Ten představuje milník v české legislativě v tématech souvisejících s mimosoudním řešením konfliktů mezi osobami, které jsou na konfliktu zúčastněné tak, aby mohli dosáhnout smírného řešení jejich konfliktu uzavřením mediační dohody.

Návrh zákona o obětech trestných činů je nyní projednáván v Ústavně-právním výboru PSP. Tato norma upravuje práva obětí trestných činů, poskytování peněžité pomoci obětem trestných činů státem a vztahy mezi státem a subjekty, které poskytují služby obětem trestných činů.

Zákon stanovuje právo na odbornou pomoc obětem trestné činnosti, které poskytují v definovaném rozsahu a za podmínek stanovených tímto zákonem subjekty zapsané v registru poskytovatelů. Mohou poskytovat psychologické poradenství, sociální poradenství, právní pomoc, poskytování právních informací nebo nabízet restorativní programy, a to před zahájením trestního řízení, v jeho průběhu i po jeho skončení.

Odbornou pomoc poskytují do doby, kdy to vyžaduje účel. Právní pomoc poskytují registrované subjekty bezplatně. V rámci pomoci obětem trestných činů je možné poskytovat: právní informace a další typy poradenství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…