Senátní výbor velice těsnou většinou doporučil přijmout protikuřácký zákon. Bylo kolem toho ale dusno

04.01.2017 18:02

Protikuřácký zákon by měl Senát schválit podle dnešního doporučení výboru pro veřejnou správu beze změn. Hlasování ale bylo těsné. Předlohu, která zavede zejména úplný zákaz kouření v pohostinských zařízeních, projednají ještě také zdravotnický a ústavně-právní výbor. Horní komora se bude normou zabývat na schůzi za dva týdny.

Senátní výbor velice těsnou většinou doporučil přijmout protikuřácký zákon. Bylo kolem toho ale dusno
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) před senátory zdůraznil, že norma má chránit zejména děti a mladistvé, a také zaměstnance v pohostinství. Naopak například podle zpravodaje Ivo Valenty (za Stranu soukromníků) nepřiměřeně zasahuje do soukromého vlastnictví. Předseda klubu ODS Miloš Vystrčil soudí, že by se mělo jít cestou výchovy příkladem, ne příkazem. Upozornil na to, že zákazy kouření porušují i někteří ústavní činitelé, včetně prezidenta Miloše Zemana.

Vystrčil připomněl i ustanovení, které zakáže kouření v zoologických zahradách vyjma vymezených míst. "Co botanické zahrady a parky?" tázal se. Jan Horník (STAN) se obává rušení nočního klidu před restauracemi a také nepořádku z nedopalků. "Protikuřácký zákon na to absolutně nemyslí," poznamenal.

Normu ve výboru podpořilo ve sněmovním znění šest z 11 přítomných členů, dva byli proti a tři se hlasování zdrželi. Výbor už nerozhodoval o úpravách navrhovaných Valentou, které by restauratérům například umožnily zřizovat kuřárny bez obsluhy a zrušily by zákaz prodeje alkoholu lidem, kteří už jsou jím zjevně ovlivněni, a lidem, u nichž by bylo možné předpokládat, že následně budou třeba řídit automobil.

"Hospodský nemůže předvídat následné chování zákazníka," tvrdí Valenta, jenž by navíc chtěl odložit účinnost normy z konce letošního května na začátek příštího roku. Úpravy bude moci uplatnit na plénu.

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…