Senátor Valenta vzpomíná na srpen 1968. Angažovanost proti okupantům postihla jeho rodinu

21.08.2020 19:19

Senátor Ivo Valenta napsal facebookový komentář k výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Jak tehdy vnímal celou situaci a jak tato významná historická událost zasáhla jeho rodinu?

Senátor Valenta vzpomíná na srpen 1968. Angažovanost proti okupantům postihla jeho rodinu
Foto: JK
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Anketa

Měl by se omezit či zdanit odtok zisků nadnárodních firem z České republiky?

98%
2%
hlasovalo: 21634 lidí

„52 let po okupaci... již dříve jsem zde uváděl, že 21. srpen je pro mne smutným výročím. Přestože mi bylo v „osmašedesátém“ teprve 12, vzpomínky zůstávají stále velmi čisté,“ začíná svůj komentář senátor.

„Náš do té doby pohodový a veselý prázdninový pobyt u babičky se najednou úplně změnil. Brzy ráno nás vyděšená babička přišla vzbudit s tím, že naši zemi obsazují Rusové. Bála se, že tím začne další válka. Valašskem projížděly kolony vojenských vozidel a jejich posádky obsazovaly důležité objekty,“ vzpomíná Valenta.

A pokračuje: „Dosud obdivuji duchapřítomnost a pospolitost místních lidí, kteří okamžitě začali přepisovat a vyvracet cedule s názvy měst, aby Rusové bloudili. Na svých blízkých jsme viděli opravdový strach z budoucnosti a sami jsme vyděšeně poslouchali zprávy o střelbě a lidech přejetých ruskými tanky.“  

Angažovanost proti okupantům se Valentově rodině nevyplatila: „Náš táta rozvážel podpisové archy proti okupaci a proti invazi se angažovala celá rodina. Samozřejmě to nezůstalo bez následků. Dědečkovi komunisté zabavili grunt, sestra musela studovat až na Slovensku, táta přišel o možnost trénovat juniorské basketbalové olympijské naděje a o cestování jsme si mohli nechat jen zdát.“

V závěru příspěvku senátor apeluje na čtenáře: „Chraňme si svébytnost naší země a nedopusťme již žádným vetřelcům, ať jsou odkudkoliv, aby nás o klidné spaní připravili.“ A doplňuje: „Zní to sice jako klišé, ale já to tak rozhodně nevnímám.“

 

Pozn. red.: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s. vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a senátora Iva Valenty.

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Synot

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: AZy

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

14:44 To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

Exprezident Václav Klaus se v Partii na CNN Prima News vyjádřil k 20. výročí vstupu Česka do Evropsk…