Senátorka: Neziskovky nemají peníze a trpí ročním financováním

13.01.2014 13:50

Neziskové organizace v Pardubickém kraji i v dalších regionech trpí kvůli nedostatku peněz tím, že jejich zaměstnanci mají přes svou často vysokou kvalifikaci nízké mzdy. Problémy způsobuje také krátkodobé financování neziskového sektoru, které jim nedává jistotu trvalé existence. Novinářům to dnes řekla místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (bezp.), která je sama dlouholetou ředitelkou pardubické školy Svítání pro handicapované děti se statutem obecně prospěšné společnosti.

Senátorka: Neziskovky nemají peníze a trpí ročním financováním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miluše Horská, místopředsedkyně Senátu

Podle ní by alespoň část neziskového sektoru, která spolupracuje se státní správou v oblasti kultury, sociálních věcí nebo školství, měla mít finanční jistotu na několik let. Neziskové organizace zaměstnávají často i pracovníky s vysokoškolským vzděláním, jejich mzdy jsou ale velmi nízké. "Jsou to lidé s entuziasmem, kteří chtějí něco tvořit, ovšem dostanou se do svízelné životní situace, kdy si chtějí založit rodinu a nedostanou ani hypotéku," uvedla Horská. To způsobuje odliv vzdělaných lidí a organizace nemůže profesně růst.

Minulý rok v Pardubickém kraji existovalo asi 6000 neziskových organizací. Zhruba 60 procent tvořila občanská sdružení, dalších 34 procent jejich organizační jednotky. Zbývajících šest procent připadalo hlavně na církevní organizace a nadační fondy. Podle průzkumu Koalice nevládek Pardubicka z roku 2010 neziskové organizace v kraji zaměstnávaly odhadem sedm procent ekonomicky aktivních obyvatel. Jejich mzdy ale byly nízké a subjekty často zápasily s nedostatkem peněz.

„Například v Rakousku si stát spočítal, že neziskovky to dělají levněji a účelněji a stát je poměrně tvrdě kontroluje," uvedla Horská.

Podle ní se také nedaří prosadit legislativní úpravy v oblasti neziskových organizací. V Senátu vloni v září neprošla novela zákona o veřejné prospěšnosti a kvůli rozpuštění sněmovny se už nebude projednávat. Ministerstvo pro místní rozvoj také připravuje nový zákon o sociálním bydlení, který ale platforma o sociálním bydlení rozporuje, neboť je zaměřen na technické parametry bydlení, nikoliv na sociální služby s ním spojené. Podle Horské je zákon nutný, aby přiměl města se zajímat a starat o své sociálně znevýhodněné obyvatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…