Senátorům bude na odchodném vyplaceno 6,9 milionu korun

17.10.2016 16:22

Senátorům, kteří letos neobhajovali nebo neobhájili mandát, bude na odchodném vyplaceno celkem 6,9 milionu korun. Na dotaz ČTK to dnes uvedla tisková tajemnice horní komory Eva Davidová. Nejvíce dostanou místopředsedové senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) a Přemysl Sobotka (ODS), nejméně dvouletá senátorka Ivana Cabrnochová (SZ).

Senátorům bude na odchodném vyplaceno 6,9 milionu korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Návrh zákona o elektronické evidenci tržeb začal projednávat Senát

Odchodné náleží senátorovi po uplynutí tří měsíců od skončení výkonu funkce, připomenula Davidová. Končící zákonodárce může dostat podle počtu odsloužených let maximálně pětinásobek svého posledního platu. V horní komoře letos končí 17 senátorů, jen deset z 27 jich bylo znovu zvoleno.

Základní plat řadového senátora nebo poslance bez náhrad letos činí 65.700 korun měsíčně. Cabrnochová, která žádnou funkci v senátu nezastávala, by tak měla dostat zhruba 197 000 korun. Škromach oproti tomu jako řadový místopředseda senátu má dostat zhruba 650 000 korun, Sobotka jako první místopředseda senátu asi 686 000 korun.

Všech 14 zbývajících končících senátorů zastávalo funkce místopředsedů výborů nebo předsedů podvýborů, kteří mají plat zhruba 80 200 korun měsíčně. Náležet jim tak má odchodné ve výši kolem 400 000 korun. Platit to bude pro bývalého olomouckého hejtmana Martina Tesaříka (ČSSD), bývalého jihomoravského hejtmana Stanislava Juránka (KDU-ČSL), bývalého ministra zemědělství Jaroslava Palase nebo cyklistu Jozefa Regece (oba dříve ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…