Server: Máme se nejlépe v historii, ale nedokážeme si to užít

18.11.2016 15:34

I přestože se Češi mají nejlépe v historii, nedokážou si kvůli strachu svou rostoucí životní úroveň užít. Alespoň to píše server iHNed.cz.

Server: Máme se nejlépe v historii, ale nedokážeme si to užít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Ekonomika zažívá boom, Česko má nejnižší nezaměstnanost v EU a poprvé po dvou dekádách státní rozpočet míří do přebytku,“ konstatuje komentátor Hospodářských novin David Klimeš. A jak dodává, i přesto mnozí řečníci včera, při oslavách státního svátku, varovali před nejistou budoucností a erozí české demokracie. 

To, že se zemi skutečně vede nejlépe za posledních 27 let, pak potvrdil i premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Rozhodující není ale tolik současný stav, jako pohled do budoucna. Lidé mají pocit, že o dnešní jakž takž slušnou životní úroveň a určité jistoty mohou taky velmi snadno v budoucnu přijít,“ zmínil pro Hospodářské noviny.

A i ekonom Daniel Münich z institutu IDEA při CERGE-EI říká, že dle ekonomických dat bychom měli být nejšťastnější v historii země. „Ale ve skutečnosti tomu tak není,“ dodal.

Původní text ZDE.

„Obávám se, že v Evropě i v Americe cítíme úzkost z budoucnosti. Nevíme, jak dopadne přeskládání světa, které již probíhá,“ zmínil také bývalý studentský vůdce a současný ředitel neziskové společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek. Vůdčí politici v Česku podle něj nenabízí optimismus, vize, plány a směry do budoucnosti. „Tedy něco, kam můžeme směřovat, na co se těšit, o co usilovat,“ dodal.

Jak však ukazuje průzkum CVVM, dvě třetiny lidí si stále myslí, že změna po roce 1989 stála za to.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…