Server přináší srdceryvné příběhy o tom, jak přespávají dětští uprchlíci na své cestě Evropou

29.09.2015 14:20

Srdcervoucí příběhy o tom, v jakých podmínkách přespávají dětští uprchlíci na své cestě Evropou, přináší Britské listy, které vycházejí z informací britského listu Daily Mail.

Server přináší srdceryvné příběhy o tom, jak přespávají dětští uprchlíci na své cestě Evropou
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Například sedmnáctiletý Abdul Karim spí na zemi na náměstí Okonoia v Aténách. Nemá ani korunu, poslední peníze vydal na jízdenku na trajekt do Řecka. Má možnost si půjčit mobil a zatelefonovat matce do Sýrie, ale neodvažuje se jí říct, jak strašná je jeho situace. Řekl prý: „Sním o dvou věcech: Mít možnost zase spát v posteli a obejmout svou mladší sestru.“

Sedmiletý Ahmed spí na chodníku na hranici mezi Maďarskem a Rakouskem. Když bomba zasáhla jejich rodinný domov ve městě Idlib, vyvázl živý, přestože byl na hlavě zraněn šrapnelem. Mladší bratr zemřel. Jeho rodina byla donucena uprchnout. Celou cestu spí v úkrytech na autobusových zastávkách, na ulici a v lese.

Pětiletý Abdullah spí na špinavé matraci před hlavním nádražím v Bělehradě. Trpí nemocí krve a byl svědkem zavraždění své sestry v jejich domě v Daraa v Sýrii. Jeho maminka nemá peníze na léky. Abdullah je pořád ještě v šoku a má noční můry.

Celý text najdete ZDE

Britské listy také zveřejňují příspěvek z facebookového profilu jednoho z aktivistů, který uprchlíkům pomáhal, Tomáše Nováka. Ten popisuje to, co při pomáhání běžencům zažil. „Viděl jsem dospělé chlapy brečet jak malé holky, viděl jsem bosé ženy s promoklým miminem v náručí, které běžely nocí, v dešti blátivou oranicí, viděl jsem lidi, kteří neměli sílu jít dál, viděl jsem začátek porodu na zablácené silnici, viděl jsem děti bezvládné jako mrtvolky, viděl jsem děti lámající si ruce, když se nechtěly pustit tatínků, viděl jsem lidi omdlévající vyčerpáním, viděl jsem starce zpola neseného dcerou, viděl jsem zoufalství matek, kterým se ztratilo bejby v tisícovém davu, viděl jsem padat lidi přes policejní zátarasy, viděl jsem lidi smějící se uprostřed tragédie,“ píše emotivně s dovětkem, že už ví, jak páchli lidé v koncentračních táborech. „Vím jaké to je, když jsou lidé vděční za mokrou, špinavou deku nebo za to, že s nimi jednáte jako s člověkem,“ dodal Novák.

Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…