Server připomíná Havlův dopis Obamovi kvůli Rusku. Dnes prý dostává za pravdu

06.04.2014 17:46

V roce 2009 zaslalo 22 středoevropských politiků, diplomatů, expolitiků a intelektuálů otevřený dopis prezidentu Obamovi, který v té době volal po těsném spojenectví se Spojenými státy proti Rusku. Mezi podepsanými byl i bývalý český prezident Václav Havel, a jeho podpis dnes připomíná server Echo24.cz.

Server připomíná Havlův dopis Obamovi kvůli Rusku. Dnes prý dostává za pravdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

„Naše naděje, že vztahy s Ruskem se zlepší a poté, co jsme se stali členy NATO a EU, Moskva konečně plně akceptuje naši suverenitu a nezávislost, se nenaplnily. Rusko je naopak znovu na scéně jako revizionistická mocnost sledující agendu 19. století metodami a taktikou století jednadvacátého. Na globální úrovni se Rusko stalo v mnoha věcech mocností statu quo. Ale na regionální úrovni a tváří v tvář našim zemím se chová čím dál tím víc jako revizionistická mocnost," psalo se mimo jiné v dopise podepsaném celkem 22 politiky, diplomaty a intelektuály ze střední Evropy.

Server pak vysvětluje, že Rusko v souvislosti s americkými přípravami protiraketové obrany vypovědělo v roce 2007 smlouvu o konvenčních zbraních v Evropě a vloni v souvislosti s postupně se ochlazujícími vztahy se Západem umístilo taktické balistické střely v Kaliningradské oblasti.

Podle serveru nastupují ve střední Evropě nyní k moci „politici, jejichž přístup k podpoře USA je mnohem více kalkulující a pohled na svět provinciálnější“. Dopis prý přesně takovou situaci prorokoval. A navíc se prý i v USA poměry mění a například senátor John McCain, který před nebezpečím Ruska varuje, je považován za veterána, jehož názory nepatří do této doby. Pro autora článku Martina Weisse je naopak prezident Barack Obama „muž se stigmatem katastrofálního selhání úsudku“.

Několik signatářů zmíněného dopisu mělo prý možnost několik měsíců po jeho zveřejnění hovořit s Obamovým poradcem Michaelem McFaulem, jedním z mála lidí v prezidentově okolí, kteří se o východní Evropu systematicky zajímali. Tem jim prý jejich dopis vytýkal tak vášnivě, že málem došlo k fyzické konfrontaci. V roce 2011 se McFaul stal velvyslancem v Moskvě.

„Letos v únoru na funkci předčasně rezignoval a z rozhovorů, které poskytl, je jasně slyšet jeho zklamání a vyčerpání z ruské agresivity, neústupnosti a cynické propagandy, jimž musel dva roky čelit," uzavírá server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

20:11 Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

Při pietním aktu na Vítkově podle publicisty a novináře Petra Žantovského prezident Petr Pavel zapom…