Sesazení Hřiba: Piráti se chtějí obrátit na Rakušanovo vnitro

15.12.2022 12:14

V hlavním městě by se politické napětí dalo krájet. Hlavní město nemá ani mnoho týdnů po volbách zvoleno nové vedení... Z velkých měst už je Praha jediná. Primátorem bude podle všeho zvolen Bohuslav Svoboda z ODS, ale pravděpodobně se to neobejde bez dalších tahanic. Piráti se totiž chystají obrátit na Ministerstvo vnitra ČR. Hlavní tvář hnutí Praha sobě Jan Čižinský se Svobodovi vysmál.

Sesazení Hřiba: Piráti se chtějí obrátit na Rakušanovo vnitro
Foto: Karel Šebesta
Popisek: Praha z Nuselského mostu

V polovině prosince pokrčuje první jednání před časem nově zvolených pražských zastupitelů, kteří by se dnes měli dostat k volbě nového vedení města. Nelze však vyloučit, že bude zvolen jen primátor. Tím by se měl stát lídr vítězné koalice SPOLU v komunálních volbách v Praze Bohuslav Svoboda. Lídr hnutí ANO v Praze přislíbil, že ANO napomůže Svobodovu zvolení, neboť ctí vítěze voleb. „My jsme se pro tuto chvíli dohodli, že ctíme vítěze voleb, podpoříme volbu pana docenta Svobody primátorem,“ řekl Nacher.

Na jeho slova upozornil Pražský deník.

Svoboda bude skutečně navržen na primátora.

„My jsme připraveni skutečně navrhnout Bohuslava Svobodu jako kandidáta na primátora, jsme připraveni mu dát plný počet hlasů a v tomto směru vítáme to, že právě ANO je připraveno Svobodu jako lídra Spolu podpořit. Bereme to jako další krok, kdy jsme ustavili výbory zastupitelstva, a čekáme, že by na to mělo navazovat dovolení celé rady,“ dodal předseda zastupitelů Spolu Zdeněk Zajíček (ODS).

Pirátská zastupitelka Jana Komrsková vydala prohlášení, že Piráti jsou odhodláni obrátit se na Ministerstvo vnitra ČR, neboť mají dojem, že koalici SPOLU nejde o seriózní správu města, nýbrž o hledání právních kliček.

„Podle našeho názoru tím, že nejsou dohodnuti na podpoře menšinové rady, hledají pouze kličky a mezery v zákonech. To v Česku bohužel už moc dobře známe od dosluhujícího prezidenta. Očekávali bychom, že se SPOLU jako vítěz voleb bude snažit sestavit kompletní novou radu, která bude mít důvěru většiny zastupitelů. Tento vyjednávací debakl jde čistě za koalicí SPOLU. Několikrát jsme deklarovali, že jsme připraveni podpořit stabilní radu a být její součástí, aby mohla odvádět kvalitní práci pro Pražany, bez potřeby hlasů ANO na základě jejich netransparentní opoziční smlouvy. Za Piráty tento postup rozhodně nepodpoříme, protože nehodláme našimi hlasy umožnit vzniknout takový legislativní paskvil. Respektujeme právo koalice SPOLU nominovat primátora, ale v rámci koalice, o které jsme jednali. Jednání s námi ale bylo ukončeno,“ uvedla Komrsková.

Hlavní tvář hnutí Praha sobě Jan Čižinský se Svobodovi na Twitteru vysmál.

„Na zastupitelstvu Prahy právě probíhá rozprava k volbě nového primátora. Kandidát Bohuslav Svoboda před diskusí utekl do přilehlé kantýny. Zastupitelé se jej ptají na jeho plány a on setrvává v jídelně. Nejhlasitějším obhájcem jeho kandidatury je Ondřej Prokop (ANO). Vítejte v ODS,“ napsal.

Jan Čižinský promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Divné, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseQ , 15.12.2022 12:33:01
voliči rozdali karty a politikům se nelíbí.

|  6 |  0

Další články z rubriky

140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochcávka“ Poláků

10:50 140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochcávka“ Poláků

Český trh s pivem klesá, neboť pivo díky daňové změně podražilo. Češi tak opět míří do Polska. V pol…