Šest důvodů, proč Andrej Babiš ničí ministra Němečka. Hádejte, které noviny je sepsaly

11.11.2014 7:47

„Chystám se podat trestní oznámení na hospodaření ostravské fakultní nemocnice,“ napsal v pondělí na Twitter ministr financí Andrej Babiš. Jde tak o pokračování jeho souboje s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem, který právě FN Ostrava dřív vedl. MF Dnes shrnuje důvody, proč prý Babiš po Němečkovi „jde“.

Šest důvodů, proč Andrej Babiš ničí ministra Němečka. Hádejte, které noviny je sepsaly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Hlavním důvodem je podle deníku, který vlastní právě ministr financí Babišovo přesvědčení, že zdravotnictví je černou dírou na peníze, kde utíkají peníze soukromým skupinám. S touto utkvělou představou prý šéf ANO přišel do politiky a zvláštní pifku má na ty, kteří v nemocnicích působili od roku 2006, kdy podle něj došlo po nástupu ODS k řádovému nárůstu korupce. Němeček má tu smůlu, že do čela ostravské nemocnice přišel právě v roce 2006, takže na něj Babiš kouká automaticky nedůvěřivě.

Nejvážnější třecí plochou mezi oběma ministry jsou předražené nákupy zdravotnické techniky. Babiš je přesvědčen, že ji Němeček nakupoval zbytečně draho a z přebytku posílal peníze spřáteleným strukturám. Dovolává se především stanoviska Evropské komise a také auditu, který prováděl jeho náměstek Lukáš Wagenknecht. Nejčatěji Němečkově nemocnici vytýkají předražený nákup přístrojů pro onkologické centrum a rovněž onkologický kybernůž. Němeček se však brání, že u takto unikátních technologií se prakticky vždy šije objednávka „na míru“ podle specifikace a doprovodných služeb, takže i ceny se značně liší. „Tento přístroj kupovaly nemocnice v USA kolem čtyř milionů dolarů, Němečkova fakultka ho koupila za deset milionů,“ trvá na svém Babiš.

Dále Babišovi vadí Němečkovo angažmá ve firmě 4Medi. Ta je dceřinou společností firmy zkoumající kmenové buňky, která je díky rozhodnutí Topolánkovy vlády největším příjemcem dotací v ČR. Firma navíc spolupracovala s ostravskou nemocnicí v době, kdy ji Němeček řídil a zároveň seděl v představensvu její „dcery“.

Z působení na ministerstvu kolegovi vyčítá například snahu zařadit terapii „diabetické nohy“ do veřejného pojištění. Podle MF Dnes se však ministr financí mýlí v názoru, že tento způsob léčby je nepovolený. Ve skutečnosti ji SÚKL schválil a má evropský certifikát.

Dále je Němečkovi vytýkán nevýhodný pronájem rekreačního zařízení Čeladenka. Areál patřící Ministerstvu zdravotnictví je pronajímán soukromé firmě Kovotour plus, která patří politikovi ČSSD Hájkovi, jenž je podle něj s Němečkem spojen (stejně jako například s Markem Šnajderem, někdejším supervlivným ministrským náměstkem).

Poslední výtkou, která k ministru Němečkovi směřuje, je pak jeho soukromý život. Babiše dráždí zejména ministrova vila v Čeladné. V oblíbeném letovisku ostravské honorace bydlí Němeček s rodinou v rodinném domě s odhadovanou cenou deset milionů. Je však třeba dodat, že vzhledm k tomu, že několik let jako ředitel nemocnice vydělával statisícové částky a jeho žena jako primářka rovněž byla placena slušně, je klidně možné, že si na dům mohli vydělat legálním způsobem. Navíc, když si na jeho stavbu vzali třímilionovou hypotéku, kterou stále splácejí.

Kromě toho navíc MF Dnes připomíná Němečkovy potíže s alkoholem. Lidé z Ostravy sice tvrdí, že ministr nepije nijak nadstandardně, spolupracovníci z ministerstva však prý dávají k dobru řadu historek, které Němečkově cti neslouží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…