Šestispřeží táhnoucí lafetu budou řídit vozatajové v historických uniformách

21.12.2011 8:37

Do Prahy v úterý kamionem přicestovalo šest starokladrubských vraníků. Během smutečního průvodu budou zapřaženi k lafetě houfnice, na které bude převezena rakev s Václavem Havlem na Pražský hrad. Informuje deník Právo.

Šestispřeží táhnoucí lafetu budou řídit vozatajové v historických uniformách
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ostatky Václava Havla byly vystaveny v kostele sv. Anny v Praze

 

Jedná se o stejnou houfnici, na níž byly v roce 1937 převáženy ostatky prezidenta T. G. Masaryka. Podle deníku Právo to pro vraníky z Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem bude nejslavnější chvíle v jejich životě.

Jedná se o mimořádně klidné a speciálně cvičené koně

„Rozhodně se nejedná o žádné nováčky, mnozí z nich už mají za sebou několik mistrovství světa. Vraníci jsou speciálně cvičeni pro šestispřeží a jsou to vyrovnaní jedinci. Vybrali jsme mimořádně klidné koně, kteří jsou zároveň plemennými hřebci,“ řekl Právu ředitel hřebčína Jan Höck.

Na lafetě není možné sedět, a tak budou spřežení řídit tři vozatajové ze sedel koní vlevo po směru jízdy. Vedení hřebčína kvůli tomu vybralo tři nejzkušenější – Jiřího Nesvačila, Radka Nesvačila a Jaroslava Kalouse. Mají být oděni do historických uniforem hradní stráže.

Vraníci dostali speciální gumové podkovy

Koně museli po příjezdu do Prahy trénovat zapřažení do historické lafety a převoz. „Lafeta je historická záležitost s loukoťovými dřevěnými koly, která dělají značný hluk. Koně si to musejí vyzkoušet. Nemělo by to ale dělat větší problém. jsou klidní, zvyklí na ruch a dokonale ovládají jízdu v šestispřeží,“ vysvětlil Höck v Právu.

Koně museli být ještě překováni, dostali speciální „obutí“ s pogumovanou úpravou, aby neuklouzli na dlažbě v pražských ulicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…