Šestnáctiletá ukrajinská tenistka podala ruku Rusce. Má se to řešit až u ministra

23.01.2024 19:23 | Monitoring

Šestnáctiletá ukrajinská tenistka Elizaveta Kotlyarová pobouřila svou rodnou zemi, když si po zápase na juniorském turnaji Australian Open podala ruku s ruskou tenistkou Vladou Minčevovou. Gesto Kotlyarové poté omlouval její otec Konstantin Kotlyar slovy, že je mladá a nemá dost zkušeností.

Šestnáctiletá ukrajinská tenistka podala ruku Rusce. Má se to řešit až u ministra
Foto: X
Popisek: Ukrajinka Elizaveta Kotlyarová si po zápase na Australian Open podala ruku s Ruskou Vladou Minčevovou

Mezinárodní skandál vyvolalo sportovní gesto tenistky Kotlyarové, když po prohře v prvním kole juniorské soutěže Australian Open na závěr zápasu podala své soupeřce Minčevové podala ruku. A to i přesto, že zástupci Ukrajiny si na jiných soutěžích odmítali podat ruku s Rusy a Bělorusy, uvádí server Pravda EN.

 

 

Olympijská vítězka v rychlobruslení, poslankyně Státní dumy Světlana Žurovová považuje čin ukrajinské tenistky za projev osobní odvahy a přiznává, že by mohla být ve své vlasti šikanována. Kromě toho Žurovová vyzvala MOV a mezinárodní federace, aby přehodnotily otázku podávání rukou, neboť to je v mnoha sportech normou.

Stejný názor vyjádřil i bývalý mistr světa v boxu, poslanec Státní dumy Nikolaj Valujev. „Dívky si vedly dobře. Ale šance, že zvítězí zdravý rozum, je minimální,“ uvádí Valujevova slova Sport-Express. Podle něj bude podání ruky na Ukrajině vnímáno negativně.

Ukrajinská tenisová federace (FTU) uznala, že Kotlyarová udělala chybu, která je v rozporu s běžným postojem ukrajinských tenistů (odmítnout podat si ruku se zástupci Ruska a Běloruska). FTU se domnívala, že každý člověk může udělat chyby.

Za Kotlyarovou se omluvil její otec Konstantin, vysvětlil, že na turnaji byl velký tlak a dceru omlouval mladou nerovážností. „Lise je teprve 16 let, nemá ještě žádné zkušenosti s hraním tak významných soutěží, které jsou vrcholem profesionálního tenisu. Provedla tento pozápasový rituál automaticky. Byla to chyba, které Lisa velmi lituje a kterou si už nikdy nedovolí udělat,“ uzavřel.

Ukrajinci na sociálních sítích gesto tenistky odsoudili. Podle některých by měla sportovkyně podání ruky vysvětlit a příště si s představiteli Ruska a Běloruska ruku nepodávat.

Z Ruska byl její krok oceněn. „Tenis vždy vynikal mezi ostatními sporty. Sport stojí mimo politiku – to je dokázáno,“ píše TASS s odkazem na prezidenta Ruské tenisové federace Šamila Tarpiščeva. Ten si je jistý, že Minčevová a Kotlyarová udělaly na veřejnosti správné gesto.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukrajinci v zájmu USA, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 23.01.2024 20:37:43
umírají po desetitisících, Zelenský chce poslat na smrt dalších 500 000 obyvatel Ukrajiny, ranění vojáci jim umírají v zákopech, protože ani nemají na to aby je svezli do nemocnic, v zákopech mrznou, nemají munici a vše jen proto, že se Zelenský zaprodal Západu a oni řeší podání ruky na sportovní akci místo toho aby donutili vládu ukončit boje. Copak ti Ukrajinci chtějí přesvědčit celý svět, že si nic jiného nezaslouží?? Já si myslím, že si zaslouží žít v míru stejně jako jiné národy! A k tomu jim nepomohou nové dodávky zbraní, miliardové půjčky a ani řešení takovýchto prkotin. Výsledkem toho bude jen zničené území bez vlastního obyvatelstva. A tuto hrozbu by jste Ukrajinci měli řešit!

|  17 |  0

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…