Sestřelení ukrajinští zajatci. Informací přibývá. Kdo „zmáčkl spoušť“?

27.01.2024 8:11

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek prohlásil, že ruské vojenské letadlo, které se zřítilo u hranic s Ukrajinou, bylo sestřeleno ukrajinskou protivzdušnou obranou, ať už záměrně, nebo omylem. Rakety byly podle Putina americké, nebo francouzské. Lítost vyjádřil pouze nad zesnulými ruskými piloty.

Sestřelení ukrajinští zajatci. Informací přibývá. Kdo „zmáčkl spoušť“?
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimír Putin obvinil Kyjev ze středeční havárie ruského vojenského dopravního letadla. Při havárii podle Moskvy zahynuly desítky lidí, většinu pasažérů tvořili váleční ukrajinští zajatci.

V souvislosti s jeho poznámkou, že „kyjevský režim je založen na zločinech, které denně páchá, a to i na vlastních občanech“, upozornil na to, že Ukrajina sestřelila letadlo IL-76 se svými vojáky. „Nevím, jestli to udělali schválně, nebo omylem, ale je zřejmé, že to udělali. Jednak proto, že v 11:10 došlo ke dvěma odpalům raket z území kontrolovaných kyjevským režimem. Letadlo bylo zasaženo během 2-3 minut. Bylo prakticky nemožné reagovat,“ řekl Putin.

Podle Putina nemohlo jít ani o tzv. „přátelskou palbu“, protože letadlo bylo zasaženo systémy protivzdušné obrany. „A naše systémy protivzdušné obrany z definice nemohou zasáhnout vlastní letadlo: jsou tam systémy ‚vlastní-cizí‘, a ať by operátor mačkal tlačítko sebevíc, naše systémy protivzdušné obrany by nefungovaly,“ vysvětlil Putin, že se nemohlo jednat o rakety ruské. Pravděpodobně se jedná o americké systémy Patriot nebo o evropské systémy protivzdušné obrany. „Nejspíš francouzské, za pár dní nebo za tři dny bude přesná odpověď,“ dodal Putin.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26575 lidí
„Ale v každém případě to, co se stalo, je zločin buď z nedbalosti, musím použít tuto právní formulaci, nebo úmyslně. Ale v každém případě je to trestný čin,“ konstatoval o incidentu ruský prezident. Podobné zločiny dle Putinova vyjádření Ukrajina páchá každý den, a to i na civilistech. Putin nicméně v souvislosti s havárií letadla vyjádřil lítost jen nad ruskými piloty. Soustrast vyjádřil i jejich rodinám.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mezitím požaduje mezinárodní vyšetřování havárie ruského letadla. „Musí být zjištěna všechna jasná fakta. V co největší míře, vzhledem k tomu, že letadlo havarovalo na ruském území – mimo naši kontrolu,“ řekl ve středu večer Zelenskyj.

„Bezpečnostní služba Ukrajiny vyšetřuje všechny okolnosti,“ zmínil Zelenskyj. „Pověřil jsem ministra zahraničních věcí Ukrajiny, aby našim partnerům poskytl informace, které má Ukrajina k dispozici. Náš stát bude trvat na mezinárodním vyšetřování,“ citoval ukrajinského prezidenta server Politico.

Ukrajinská rozvědka potvrdila, že ve středu měla proběhnout výměna zajatců. Kyjev nyní obviňuje Moskvu z úmyslného ohrožení ukrajinských vězňů tím, že neinformovala Ukrajinu o tom, že jsou v určitou dobu přepravováni přes vzdušný prostor. „To může naznačovat úmyslné jednání Ruska zaměřené na ohrožení životů a bezpečnosti vězňů. Přistání dopravního letadla ve 30kilometrové válečné zóně nemůže být bezpečné a v každém případě musí být projednáno oběma stranami, jinak ohrožuje celý proces výměny,“ dodala ukrajinská rozvědka.

Koordinátorka mediální iniciativy pro lidská práva Olga Reschetylová v prohlášení na facebooku píše, že zatím nelze vyvrátit, ani potvrdit žádnou verzi sestřelení letadla Il-76 v Bělgorodské oblasti. „Pro zjištění přesných informací by mezinárodní organizace mohly mít přístup na ruské území, pokud by na tom trvaly. Zatím však na tom netrvají. Ale rychlost a koordinace reakce ruských orgánů vypadá velmi zvláštně a neobvykle. Víme, že v Kremlu obvykle vše dlouho koordinují, ale tady se sešli během několika hodin,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ta Olha měla také nezvykle rychlou reakci., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseOldwin , 27.01.2024 8:47:37
Jinak ze Západu vyšetřovat nikdo nechce, protože by se přesvědčili jen o tom, že Putin má pravdu. A to by bylo pro demokracii velmi bolestivé zjištění.

|  30 |  0

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…