Všechny vyděsilo: Odchod Německa z EU. Začal křik

23.01.2024 7:45

Sílící Alternativa pro Německo (AfD) položila na stůl téma dexitu, po vzoru britského brexitu. A nastala slovní mela. Šéfka poslaneckého klubu sociální demokracie Katja Mast označila nápad s dexitem za hloupý. „Dexit je hloupý nápad, ale AfD jich má mnoho.“ Zdůraznila, že nápad s dexitem ohrožuje německou ekonomiku a může řadu lidí připravit o práci. A ještě to nahrává ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Všechny vyděsilo: Odchod Německa z EU. Začal křik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

Předsedkyně Alternativy pro Německo (AfD) Alice Weidel položila na stůl otázku odchodu Německa z EU – tzv. dexit. Pokud se EU nezmění způsobem přijatelným pro AfD, AfD je připravena položit na stůl otázku odchodu z EU. Lidé by prý měli dostat možnost rozhodnout se v referendu.

„(Brexit) Je vzor pro Německo, že člověk může učinit takové suverénní rozhodnutí,“ řekla v rozhovoru pro Financial Times.

A jak by se EU měla změnit? Podle šéfky AfD, která vede stranu od roku 2022, je třeba oslabit moc Evropské komise a „nikým nevolených úředníků“. „Ale pokud reforma není možná, pokud se nám nepodaří obnovit suverenitu členských států EU, měli bychom nechat rozhodnout lidi, stejně jako to udělala Británie,“ uvedla. „A mohli bychom uspořádat referendum o dexitu – vystoupení Německa z EU.“

Financial Times také připomněl, že Weidel má doktorát z ekonomie a před vstupem do politiky pracovala pro Goldman Sachs a Allianz Global Investors. Od roku 2017 vedla parlamentní skupinu AfD. Žije v partnerském svazku se ženou ze Srí Lanky, vyniká ve straně s převahou mužů a tradičními rodinnými názory.

Se svou charakteristickou bílou halenkou a perlami, zámožným původem a kariérou ve finančnictví propůjčuje AfD „auru buržoazní vážnosti, která má silnou přitažlivost pro voliče ze střední třídy mimo její tradiční tvrdou pravicovou základnu“, řekl Hans Vorländer, politolog z Technické univerzity v Drážďanech.

Když o dexitu slyšeli ostatní politici, neváhali používat velmi ostrá slova. „Plánem AfD je nechat zakrnět Německo,“ nešetřila kritikou politička sociální demokracie Katharina Barley ve vyjádření pro agenturu DPA. Její slova převzal také Süddeutsche Zeitung. Upozornila také na fakt, že dexit nahrává ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. „Putin nechce nic jiného, než EU, která se rozpadá,“ řekla. Barley bude lídryní německé sociální demokracie na kandidátce do Evropského parlamentu.

Šéfka poslaneckého klubu sociální demokracie Katja Mast označila nápad s dexitem za hloupý. „Dexit je hloupý nápad, ale AfD jich má mnoho.“ AfD poškozuje Německo. Strana je „největší hrozbou pro umístění a pracovní místa v Německu“, pokračovala.

Deník Süddeutsche Zeitung upozornil, že pořádání referend na federální celoněmecké úrovni není upraveno zákonem a uspořádání takového referenda by nebylo nic jednoduchého.

Proti dexitu se staví i Zelení. Odchod Německa z EU ohrožuje „základy naší prosperity“, řekla státní tajemnice Spolkového ministerstva hospodářství Franziska Brantner (Zelení). Na její slova upozornil server nejčtenějšího německého deníku Bild.

Server listu Financial Times také upozornil, že německý soud v roce 2019 rozhodl, že jeden z jejích nejvyšších politiků, Björn Höcke, může být označen za fašistu, přičemž se odvolal na „ověřitelná fakta“. Na víkendových demonstracích namířených proti AfD i kvůli tomuto politikovi zaznívalo, že AfD ohrožuje demokracii. Padala srovnání s nacistickou stranou.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Souhlas s AfD! , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesathene , 23.01.2024 10:39:26
EU řídí totální tupci

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…