Že nás zradili v Mnichově? To není to hlavní. Rychetský ke Francii a pak zle k Rusku

06.03.2024 7:40 | Monitoring

Otáčí Česko kormidlem směrem k Francii? O vzájemných vztazích, obraně, ale i energetice jednal v Praze prezident Emmanuel Macron. Nejprve zamířil na Pražský hrad, kde spolu s Petrem Pavlem znovu zvedli téma západní vojenské přítomnosti na Ukrajině, stejně jako následně s premiérem Petrem Fialou se shodli na nutnosti pokračující podpory Ruskem okupované země a navýšení současné pomoci. K návštěvě Macrona se v pořadu Události, komentáře vyjádřil mimo jiné také bývalý předseda Ústavního soudu a držitel francouzského řádu čestné legie Pavel Rychetský.

Že nás zradili v Mnichově? To není to hlavní. Rychetský ke Francii a pak zle k Rusku
Foto: Repro ČT
Popisek: Bývalý předseda Ústavního soudu, Pavel Rychetský

Pavel Rychetský se jako ten, kdo se v minulosti podílel na formulaci zahraničních vztahů, vyjádřil nejprve k tomu, kde podle něj stála Francie v minulosti a kde stojí teď. „Pro mě byla Francie vždycky srdeční záležitost, už jako dítě. Pro mě Tři mušketýři nebo verneovky přestavovali to okno do světa a do kultury. Pro naši zemi Francie historicky, když si uvědomíme, dali jsme my Francii Kunderu. Není to jenom otázka Kundery, je to celá řada osobností, kdyby Jan Zrzavý nemohl ve Francii působit jako malíř, byli bychom ochuzeni o spoustu krásných jeho děl, takže říkám, pro mě Francie byla vždycky srdeční záležitost. My jsme s manželkou měli ve zvyku každý rok do Paříže a do Francie zajet, máme tam přátele, máme tam příbuzné dokonce,“ začal zeširoka Rychetský. 

Ale poté se již vyjádřil k tomu, kde vidí Francii v rámci vějíře české diplomacie. „Na první místo kladu skutečnost, že jsme společně členy Severoatlantické aliance a Evropské unie. V rámci těchto seskupení je Francie pro nás blízká. Podle mého soudu skutečně svým způsobem, dalo by se říci psychologicky, že prostě přes tu geografickou vzdálenost francouzská kultura dlouhodobě, historicky, ovlivňovala naši kulturu, naše mladé generace a já předpokládám, že zčásti i my jsme dokázali tímto způsobem být vnímáni francouzskou veřejností nebo přinejmenším tou francouzskou kulturou. Vedle těch vztahů multilaterárních, které mají samozřejmě prioritu, jsem velice rád, že zůstalo pevné pouto, i to bilaterální mezi naší zemí a Francouzskou republikou, potvrzené právě současnou návštěvou prezidenta Macrona. Nehledáme strategického partnera, je to spíš srdeční partner, je to partner, který svým způsobem propojoval naše kultury historicky po dlouhá desetiletí, ne-li staletí,“ řekl.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49991 lidí
A má být Francie pro Česko tím nejsilnějším partnerem v rámci Evropské unie? „Nejsem rád, kdybychom ty partnery začali nějakým způsobem třídit a řadit podle významu, ale nepochybné je, že Francie je země, která má výrazné postavení a výrazné slovo v evropské, ba i ve světové politice. A z tohoto hlediska přivítám co nejužší partnerské vztahy nejen v rámci celého toho kolektivu Aliance a Evropské unie, ale i ty vztahy skutečně bilaterální. Říkám: Má to velkou historickou tradici a bylo by škoda ji opustit nebo na ni zapomenout,“ řekl Rychetský.

„Ta tradice není jenom pozitivní. Když se podíváme na první republiku, možná pozitivní v době Masaryka a Dumerga, ale možná méně potom pozitivní v době Mnichova, v době komunismu, a tak. Tak do jaké míry navázat na tuto takhle starou tradici? Do jaké míry jsou to skutečně jenom nové vztahy bez ohledu na to, co jsme si v minulosti provedli, nebo neprovedli?“ zeptal se následně moderátor Martin Řezníček Rychetského.

„Nechci opakovat slova Václava Havla. Kdo nezná svou minulost, není schopen vyřešit svou budoucnost, když to parafrázuji. To, že Daladier, a nejenom on, dalo by se říci, porušili své závazky, dokonce mezinárodním právem pokryté, vůči Československu a že tou politikou appeasementu vlastně neodvrátili válku, to je pochybení, které je akceptováno a jednoznačně jaksi vysloveno všemi, nejen historiky, ale i politiky. Takže já bych tuto epizodu, která pro nás měla tragické, ale posléze pro Francouze ještě tragičtější důsledky, bych nepovažoval za tu hlavní, asymptomatickou, při posuzování těch vzájemných vztahů,“ řekl.

Závěrem Rychetský zhodnotil českou iniciativu vůči Ukrajině a její diplomatický mezinárodní význam. „Jsem šťastný, že naše vláda a naše politická reprezentace, abych tak řekl, nezaváhala, nezakolísala od počátku, patrně i s ohledem na naši historickou zkušenost z té okupace v roce 1968. Jsme nestáli někde v pozadí, a vlastně jsme se díky právě nejen té historické zkušenosti, ale i díky současné politické reprezentaci naší země jsme nezklamali a byli jsme mezi prvními, kteří pochopili, o jak vážnou věc jde. To není žádný lokální konflikt,“ sdělil Rychetský.

„Víte, říkám to otevřeně, Rusko nikdy nebylo, není a obávám se, že ani v ohledu nikdy nebude demokratickou zemí, to je hold země, Václav Havel říkal, která nezná své hranice. Oni to sami teď potvrdili, což je zajímavý, to je paradoxní, prostě to je země, která představuje reálné nebezpečí pro Evropu i svět. A to, že jsme iniciativně přišli s tím, že nejde jenom o to být solidární, postarat se o uprchlíky z Ukrajiny, ale že skutečně je potřeba aktivně pomoci napadené Ukrajině a tady si myslím, že jaksi Macron sehrál významnou roli, že mohlo se nám zdát podivné, že byl ochoten, abych tak řekl, telefonovat si s Putinem, upřímně řečeno. Snad můžeme doufat, že aspoň se přesvědčil o tom, jak to je nesmyslné, protože jim, Putinovi, nelze nic věřit. A v tuto chvíli se zdá, že už je jednoznačné, že ten hrozný barbarský akt agrese Putinova Ruska svým způsobem sjednotil zbytek světa nebo přinejmenším zbytek Evropy, abych byl teda přesnější,“ zakončil Rychetský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Stydím se za Čechy, kteří úmyslně překrucují dějiny, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 06.03.2024 15:13:51
A to jen proto, že to překrucování dějin jim umožňuje zastávat vysoké a velmi pěkně honorované funkce nebo je to výhodné pro jejich kšeftování. Nebýt Rusů, Češi by byli odvezeni do Patagonie nebo vyhubeni právě Němci, a to za tichého souhlasu Francouzů, Britů, Amíků a obyvatel dalších států Západů. Dnes mnozí Češi plivou na Rusko a lezou do zádele Zápaďákům a zcela ignorují minulost. Proto si ji budou muset prožít znovu. Už brzy.

|  23 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …