Sex s politiky, bordely, prodej zbraní mafii a spolupráce s Ruskem. V Polsku vypukl špionážní skandál, špína se valí i na prezidenta

21.08.2014 15:57

Na čelní představitele Polska se valí rozsáhlá aféra. Týdeník Wprost zveřejnil materiály z archivu likvidační komise vojenských tajných služeb, které mu poskytl jeden ze zpravodajských důstojníků. Jedna ze složek patří i nynějšímu prezidentovi Bronislawu Komorowskému, o němž se nyní Poláci dozvídají dosud utajovanou pravdu.

Sex s politiky, bordely, prodej zbraní mafii a spolupráce s Ruskem. V Polsku vypukl špionážní skandál, špína se valí i na prezidenta
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman s prezidentem Polské republiky Bronislawem Komorowskim

Anketa

Který evropský národ máte nejraději? (Hlasování od 14.4.2016)

52%
1%
2%
32%
1%
2%
0%
hlasovalo: 9725 lidí

Po pádu komunistického režimu se polská veřejnost zajímala hlavně o civilní tajnou politickou policii (Służba Bezpieczeństwa – SB), vojáci se tehdy přetransformovali do instituce Wojskowe Służby Informacyjne – WSI. V roce 2006 však došlo za přispění koalice vedené stranou Jaroslawa Kaczyńského k likvidaci této služby a současně začala pracovat likvidační komise WSI v čele s kontroverzním Antoni Macierewiczem.

Stanislav Kliment na webu VašeVěc.cz upozorňuje na činnost této likvidační komise a materiály, které nyní vyplavaly až k veřejnosti. Po zmíněném roce 2006 byla vypracována zpráva, kde se objevila závažná obvinění. „Patřilo mezi ně například nelegální financování služby prostředky pocházejícími z pašování elektroniky nebo obchodu se zbraněmi, ale také krytí praní špinavých peněz a obchodu s drogami. Lidé WSI měli například prodat zbraně nejen teroristům z Jemenu, ale také mafiánům z Estonska. Za pomoci bývalých agentů SB byla budována síť bordelů a bezpečnostních agentur a shromažďovány informace umožňující vydírat podnikatele, právníky, politiky,“ píše ve svém textu.

„Vojenští zpravodajci také rozmístili své agenty v Polské televizi a dalších i lokálních sdělovacích prostředcích. Zejména v 90. letech potom WSI sledovala politické strany a společenské organizace, podílela se na likvidaci zejména těch, které kritizovaly postkomunistická uskupení. Vojenská zpravodajská služba zasahovala také např. do průběhu privatizace a hospodářských procesů. Zpráva obsahuje také informace o vazbách a koordinaci zájmů s ruskými tajnými službami,“ dodává Kliment.

Týdeník Wprost nyní zveřejnil složku prezidenta Bronislawa Komorovského, který byl mezi roky 2000 až 2001 ministrem obrany. Pochází právě z fondu komise likvidující WSI. „Její lidé v tomto případě měli k dispozici i nahrávky vojenské tajné služby, která zaznamenala schůzky Komorowského s obchodníky se zbraněmi fatální pověsti. Je spojován také s vyváděním výsledků tajného výzkumu Vojenské technické akademie do cizích rukou. Technickou akademii prý tehdejší ministr obzvláště sledoval. Zpráva likvidátorské komise například hovoří o tom, jak jistá nadace, jejímž patronem byl Komorowski, vysávala z akademie peníze. A je tady ještě jedna nemilá věc, která svědčí proti polskému prezidentovi. Materiály získané z fondů vojenských rozvědčíků a kontrarozvědčíků využíval k likvidaci svých nepohodlných podřízených,“ píše Kliment.

Celý text si PŘEČTETE ZDE.

Materiály ale zřejmě nejsou kompletní, je možné, že v jiných oddílech jsou informace o Komorowského mimomanželském životě. „Svého času vyšla v Polsku kniha Památník Anastasie P. – Erotická imunita, ve které autorka, v Sejmu se vydávající za novinářku, popisuje věrohodně sexuální setkání s polskými politiky. Pokud se hrátky neodehrávaly v parlamentním hotelu, docházelo k nim v ‚jejím‘ bytě, který byl konspiračním bytem WSI. Anastazie P. mimochodem píše také o Aleksanderu Kwaśniewském, se kterým po stránce sexuální nebyla spokojena a po dvou schůzkách mu navrhla pouze přátelská setkání. Co se do takovýchto fondů WSI mohlo dostat na téma Komorowského, je zatím neznámo,“ popisuje dál Kliment.

Polský magazín Wprost také nedávno získal záznam konverzace, ve které ministr zahraničí Radoslaw Sikorski ostře kritizuje polsko-americké vztahy. „Víš přece, že polsko-americké vztahy za moc nestojí," řekl zde svému kolegovi z kabinetu. Dál si vypomohl i vulgarismy, když vysvětloval, že vzájemné vztahy s USA jsou dokonce škodlivé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

20:11 Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

Při pietním aktu na Vítkově podle publicisty a novináře Petra Žantovského prezident Petr Pavel zapom…