Luboš Palata: Nahraďme polskými jablky ruskou ropu

17.08.2014 7:40

Byl jsem před necelým rokem na cestě po polském venkově, který byl ještě před několika lety jako „polska wies“ symbolem zaostalosti a obrovských sociálních rozdílů, jež se v zemi našich severních sousedů vyskytují. I já jsem tento příměr často používal, ale už nebudu.

Luboš Palata: Nahraďme polskými jablky ruskou ropu
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Polský venkov se totiž změnil k lepšímu podobně jako celé Polsko. Polský venkov zbohatl ne díky evropským dotacím, byť i Polákům samozřejmě pomohli, ale díky tomu, že polští zemědělci umí vypěstovat a vyrobit potraviny, o které je nejen v Polsku, ale i ve světě zájem. 

Ti, kteří mě poslouchají pravidelně, si možná vzpomenou, jak jsem se podivoval nad tím, kolik je v polských obchodech skvělých domácích polských potravin a jak jsou na ně Poláci hrdí. 

Poláci své kvalitní potraviny vyváží do celé Evropy, nejvíce do Německa, ale například také do Francie, část pak směřuje do Ruska, které se není už desetiletí schopno samo uživit. Také polských zemědělců se samozřejmě dotknou „antisankce“, které proti Evropské unii a Západu vůbec přijal ruský režim Vladimíra Putina. 

Není to poprvé, kdy Rusko brání vývozu polských potravin na ruský trh. V minulých letech si Moskva periodicky vymýšlela důvody, proč něco z Polska nedovézt, jednou to bylo vepřové maso, podruhé mléčné výrobky, teď jablka. Většinou za tím byly politické důvody. 

Takže Poláci více než jiní moc dobře vědí, že ruský trh je velmi nevyzpytatelný a že ruské potravinářské kontrolní orgány pracují často na přímou politickou objednávku Kremlu. Proto je ani celkový zákaz dovozu velké části potravin z Evropské unie nepřekvapil. Jsou na podobné podrazy ze strany Ruska už dlouhá léta zvyklí. 

A přestože ruské odvetné embargo pro Polsko znamená ztráty v řádu miliard korun, nikdo v Polsku neprotestuje proti tomu, že se Západ pokouší pomocí sankcí zastavit agresivní putinovskou politiku. To samé je vidět v Lotyšsku, Estonsku, nebo Litvě, které mají ze všech členských států EU s Ruskem nejvýznamnější obchod, ale přesto po tvrdých krocích vůči Moskvě volaly nejvíc. Moc dobře si totiž umí spočítat, že jsou v potravním řetězci ruské agrese na řadě hned po Krymu, Donbasu a Ukrajině. 

A pokud jde o polské pěstitele jablek, kteří jsou asi nejpostiženější skupinou našich sousedů, mám pro ně recept, kterým nadúrodu jablek už několik let úspěšně řeší můj otec. Nechává z jablek, které prostě nezvládneme sníst, vypálit báječnou jablkovou kořalku, které ve Francii vznešeně říkají „calvados“. 

Kdyby i polského calvadosu byl nadbytek, má to ještě jednu výhodu. Až nám Rusko přestane dodávat ropu, dá se na calvados jezdit autem. I když po zkušenostech s otcovými jablečnými kořalkami by to byla opravdu trochu škoda.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla