Skotsko rozhodlo v referendu. Od Velké Británie se neodtrhne

19.09.2014 8:30

Británie zůstane po čtvrtečním referendu ve Skotsku jednotná. Porážku uznal i skotský první ministr a šéf Skotské národní strany Alex Salmon. Britský premiér David Cameron dnes ocenil, že Británie zůstává jednotná. Během vystoupení na Downing Street v Londýně potvrdil, že Skotsko dostane slíbené nové pravomoci.

Skotsko rozhodlo v referendu. Od Velké Británie se neodtrhne
Foto: telegraph.co.uk
Popisek: Vlajka Velké Británie a Skotska

„Přijímám rozhodnutí lidu a vyzývám Skotsko, aby přijalo demokratický verdikt skotského lidu," uvedl skotský první ministr a šéf Skotské národní strany Alex Salmond, když bylo jasné, že unionisté v referendu vyhráli.

Údaje o celkové volební účasti se podle britských médií pohybují kolem rekordních 84 procent voličů. Britský premiér David Cameron již pogratuloval šéfovi skotských unionistů Alistairovi Darlingovi k úspěšné kampani.

„Skotský lid promluvil a přinesl jasný výsledek. Udrželi naši zemi složenou ze čtyř národů pohromadě. Stejně jako miliony dalších lidí z toho mám velkou radost," řekl Cameron s tím, že otázka skotské samostatnosti byla „na generaci" vyřešena.

Pozornost se soustředí na další pravomoci Skotsku

Nyní se pozornost bude soustředit na splnění slibu předání dalších pravomocí skotskému parlamentu v Edinburghu, které Skotům přislíbily tři hlavní britské politické strany. Cameron dnes potvrdil, že tento slib bude zcela splněn. Do ledna bude připraven návrh zákona o předávání nových pravomocí, uvedl. O něm však bude hlasovat až nový parlament, který vzejde z voleb v květnu příštího roku. Podle dosud zveřejněných návrhů by Skotové měli mít především větší pravomoci při vybírání daní.

Také vicepremiér a šéf liberálních demokratů Nick Clegg dnes ocenil, že „Skotové přijali toto závažné rozhodnutí zachovat naši rodinu národů pro příští generace". Zdůraznil, že je zapotřebí splnit slib a poskytnout Skotům nové pravomoci. Podle něj je skotské referendum také „novou kapitolou širších ústavních změn v celé unii".

Rozdíl mezi oběma tábory prý bude až deset procent

Separatisté, kteří usilovali o ukončení 307 let trvající unie Skotska s Anglií, sice uspěli v Glasgow, kromě toho však ovládli pouze tři další okrsky, a to na celkové vítězství nestačilo. Druhé největší město Edinburgh naopak ovládli unionisté ještě větším rozdílem než separatisté Glasgow. Podle projekcí britských televizí bude po hlasování rozdíl mezi oběma tábory až deset procent, což je více, než odhadovaly poslední průzkumy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…