Separatisté to prohráli, teď budou zapíjet smutek. Znalec Británie pronesl v rozhlase odhad skotského referenda

18.09.2014 19:02

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu byl dnes politolog a nakladatel Alexander Tomský, který žil mnoho let ve Velké Británii. Tématem se stalo sledované referendum Skotů o vystoupení ze svazku s Velkou Británií. Tomský je přesvědčen, že Skotové budou dnes v noci zapíjet svou prohru, protože unionisté jsou podle něj přece jenom ve většině.

Separatisté to prohráli, teď budou zapíjet smutek. Znalec Británie pronesl v rozhlase odhad skotského referenda
Foto: Hans Štembera
Popisek: V publiku byl i známý politolog Alexander Tomský

„Mělo by být Skotsko nezávislou zemí?" zní otázka referenda, na niž podle průzkumů do poslední chvíle neznalo odpověď několik set tisíc lidí. Právě váhaví mohou podle médií o výsledku rozhodnout, protože průzkumy před referendem byly velmi těsné. Stoupencům jednotné Británie dávaly křehkou převahu 51 až 53 procent hlasů. Jak vidí situaci Alexander Tomský se ptala Helena Šulcová v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

K vysoké účasti v hlasování, která se odhaduje na 80 až 90 procent, Tomský říká, že je to neuvěřitelné a že k ní přispěje i dnešní, na Skotsko mimořádně dobré, počasí. Vysvětlil také, proč se Skotům podařilo dohnat původně převládající unionisty. Ti měli původně až o dvacet procent více přívrženců. Ti, kteří vedli kampaň za samostatnost, však za tři měsíce získali na svou stranu mnoho Skotů a rozdíl stáhli na pár procent.

Zatímco prý zastánci setrvání Skotska ve Velké Británii měli v podstatě negativní kampaň, která upozorňovala jen na potíže, které by rozdělení přineslo, tak zastánci samostatnosti Skotska celou dobu kampaně jásali. Radovali se z toho, že jsou zase národem. Zdůrazňovali jen to dobré, co je v samostatném státě čeká.

Ale podle Tomského mají odpůrci samostatnosti přece jenom převahu, a je to prý pochopitelné. „Oni argumentují britskou národností, ne tou skotskou. Ta britská vznikla už před třemi sty lety,“ upozornil politolog.

Cameronův projev jistě zapůsobil

V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu vzpomenul Alexander Tomský také poslední projev britského premiéra Davida Camerona, který přesvědčoval Skoty, ať neodchází od Británie. Jeho vystoupení prý bylo neobyčejně emotivní a podle Tomského splnilo svůj účel.

„Já myslím, že to na ně zapůsobilo…  Oni tím emocionálně útočí na tu britskou národnost, kterou ti Skoti mají taky. Oni měli možnost apelovat na ženy, které jsou opatrnější a jsou spíš pro setrvání země v Británii. Ten projev zapůsobil a určitě přinesl nějaké hlasy pro setrvání ve svazku s Londýnem,“ uvedl Tomský, který Británii i samotné Skotsko zná velmi dobře.

Dnes budou zapíjet hořkost z prohry

Alexander Tomský několikrát zopakoval svůj názor, že zastánci samostatného Skotska v referendu prohrají. „Skotové budou zapíjet smutek, ti separatisté to prohráli,“ řekl doslova na otázku, jak bude vypadat tato noc ve Skotsku po skončení hlasování. „Budou zapíjet tu hořkost, že to prohráli. Myslím, že to bude méně agresivní, než kdyby vyhráli.“

Nicméně si Tomský myslí, že výsledek referenda bude těsný a Skotové nezapomenou na svou touhu se osamostatnit. „Takhle budou chtít referendum za pět let. Ta euforie se neztratí,“ říká a upozorňuje na emancipaci všech středověkých národů.

Čistě teoreticky se politolog a nakladatel zmínil o tom, co by Skotsko čekalo, pokud by se odtrhlo. Prosperující a bohatou zemí by se podle něj sice mohlo stát, ale rozhodně ne hned. Jen ve velmi dlouhém horizontu. Sami Skotové odmítají euro a do Evropské unie by prý nemohli vstoupit. Bylo by to prý velmi složité a těžké. Jsou země, v osmadvacítce, které by to mohly údajně vetovat. A to zejména proto, že samy mají nedobré zkušenosti se separatisty. Je to třeba Belgie nebo Španělsko. Fragmentarizace Evropy je podle Tomského na pořadu dne. A Skoti k této vlně nacionalismu a snahám o větší samostatnost hodně přispěli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…