Skrytá mrtvola v masně Andreje Babiše? Server vytáhl zdroje

25.05.2016 12:05

Ministr financí Andrej Babiš si opakovaně stěžuje, že jeho obětování pro národ v politice má brutální důsledky na jeho zdraví, psychickou rovnováhu i rodinný život. Rovněž tím prý trpí jeho firmy z koncernu Agrofert, na které všichni koukají skrz prsty. Na záčátku května ale před studenty pardubické univerzity naznačil, že kvůli tomu, jak „po něm jdou“ dokonce umírají lidé, kteří za nic nemohou. Jenže teď média zjistila, že je vše trochu jinak.

Skrytá mrtvola v masně Andreje Babiše? Server vytáhl zdroje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Připadá pro vás v úvahu Michal Horáček coby kandidát na prezidenta?

6%
94%
hlasovalo: 20275 lidí

Student Univerzity Pardubice se Babiše v diskusi ptal, zda má zapotřebí si takto ničit nervy v politice. Babiš odpověděl tradičním výkladem, jak jej to ničí, poté ovšem ještě více přitvrdil, když si stěžoval, jak veřejný tlak poškozuje koncern Agrofert, který vlastní: „Kostelecké uzeniny budou mít sto let! Devadesát devět a půl roku nenašli v žádném výrobku jehlu. A teď ji našli dvakrát. A teď vyšly nějaké pomluvy na vysočinu (salám vysočina – pozn. PL). Lidi jsou zlí a snaží se mě prostřednictvím mých firem poškodit. Bohužel vyšel v Blesku článek, v sobotu, že ta naše vysočina je úplně hrozná. A ten šéf výroby spáchal sebevraždu,“ líčil studentům.

Případ sebevraždy manažera vzbudil zájem, zejména proto, že se ukázalo, že na Babišových slovech mnohé nesouhlasí. Redaktor serveru Echo24.cz Tomáš Pergler zjistil, že v testu salámů vysočina, který Blesk provedl v dubnu, sice výrobek jednoho z Babišových závodů skončil poslední, jenže v tomto závodu žádný manažer sebevraždu nespáchal. Sebevraždu spáchal manažer závodu Krahulík, také z koncernu Agrofert, jehož salám zmíněný test naopak vyhrál, manažer tedy neměl důvod ke zpytování svědomí, navíc takto fatálním způsobem. Redaktoru Perglerovi následně mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka povrdil, že „nemáme informace o tom, že by tato nešťastná událost měla souvislost s testem výrobků“. Redaktor serveru Echo24.cz uzavřel svůj text úvahou, zda je morální používat v politickém souboji jako argument lidskou smrt, navíc takto problematickým způsobem.

TEXT Z ECHO24.CZ ZDE

K tématu se však později vrátil web Deník Referendum, který přinesl další zjištění o smrti manažera závodu Masozávod Krahulčí. A podle něj Babiš zcela jednoznačně klamal. A měl k tomu prý důvod – ukázalo by se, jak pochybná je legenda o jeho podnikatelském úspěchu.

Sebevraždě ředitele provozu v Krahulčí měla předcházet jiná smrt na jeho pracovišti – smrtelný pracovní úraz. Tři nezávislé zdroje prý Deníku Referendum potvrdily, že několik dní předtím zemřel dělník, kterého rozmačkal přepravní vozík, tzv. „ještěrka“. „Šel si na ni naskládat palety, a pak se to stalo. Odbrzdila se a sama se rozjela. Byla to nějaká stará mašina, podle všeho nebyla v pořádku,“ cituje svědectví. Manažer se prý ještě zúčastnil pohřbu svého podřízeného a poté si sáhl na život sám.

Jak Deník Referendum zjistil přímo v Krahulčí, poté, co místní masokombinát koupil Babišův Agrofert, došlo k úpadku kvality vybavení i péče o něj, k výraznému poklesu kvalifikace personálu odchodem těch nejlepších, a naopak k nárůstu tlaku na vedení výrobny ze strany manažerů Agrofertu. Je proto prý možné, že manažer řešil sebevraždou právě tyto problémy.

„Podle lidí v kraji mohly k jeho zoufalému činu přispět i jiné příčiny než neštěstí na pracovišti, ale každopádně všichni vylučují, že by jakkoli souvisel s kvalitou produkce, která se ostatně právě v Hodicích i v sesterském podniku v Krahulčí, podle řady hlasů, po mnohaletém úpadku spravuje,“ dodává k tomu Deník Referendum.

Není to prý poprvé, co Babiš tají skutečnosti a vylhává si skutečnosti úplně jiné. Současně s informací o zemřelém manažerovi zmínil i případ jehel v Kosteleckých uzeninách, nejznámnějších z jeho uzenářské produkce. Babiš to interpretuje tak, že někdo o zlé vůli zapíchl do jeho salámů dvě injekční stříkačky, aby poškodil pověst Kosteleckých uzenin a celého Agrofertu.

Jan Boček, dlouholetý ředitel Kosteleckých uzenin (od kterého firmu Babišův Agrofert odkoupil) ovšem nabízí úplně jiné vysvětlení. Nejednalo se totiž o injekční stříkačku, jak se psalo, ale o jehlu z tzv. „dostřikovačky“.

TEXT Z DENÍKU REFERENDUM ZDE

„To je stroj, který má dva válce se stovkami jehel. Když jím prochází maso, jehly do něj napouštějí lák. Dělá se to proto, aby se zvýšila jeho hmotnost a vydělalo se tak víc peněz,“ popisuje praktiky masokombinátů. Občas se prý stane, že se jehla ulomí. Teoreticky by poté měla být odhalena v detekčním zařízení, ale i zde může lidský faktor selhat a jehla se tak dostane až k zákazníkovi.

Boček, který z fabriky na přelomu tisíciletí vybudoval českou jedničku, vidí ale obecnější příčiny ve strategii Agrofertu: „Skoro všichni zkušení řezníci a vůbec lidi, kteří k fabrice měli vztah, jsou pryč. V Kostelci dneska pracují všelijací námezdní dělníci i z východu nebo vězeňkyně ze Světlé nad Sázavou. Těm je to úplně jedno,“ vysvětluje. Podobné názory Deník Referendum prý slyšel i od dalších lidí, se kterými o Babišových masokombonátech hovořil.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…