Šlachta nebyl žádná hvězda, stvořila ho Babišova média. Žádná škoda, že je pryč. Potetovaný politolog se rozjel v rádiu, bylo to hodně netradiční

06.08.2016 18:01

Hostem Luboše Xavera Veselého v sobotním Pressklubu na Frekvenci 1 byl politolog Tomáš Šmíd, který se velmi zostra pustil do již bývalého elitního policisty Roberta Šlachty. Prý rozhodně není pro policii žádnou velkou ztrátou, že ji opustil muž, který měl za sebou řadu neúspěchů. To, že se Šlachty vehementně zastává Andrej Babiš (ANO) mnoho neznamená, protože Babiš říkává leccos. Pár slov padlo i o terorismu.

Šlachta nebyl žádná hvězda, stvořila ho Babišova média. Žádná škoda, že je pryč. Potetovaný politolog se rozjel v rádiu, bylo to hodně netradiční
Foto: David Daniel
Popisek: Politolog z Masarykovy univerzity Tomáš Šmíd, který se specializuje na problematiku Ruska.

Vysokoškolský učitel Tomáš Šmíd, působící na Katedře politologie Masarykovy Univerzity v Brně, vystoupil v sobotním Pressklubu na Frekvenci 1. Moderátora Luboše Xavera Veselého zaujalo především to, že má vysokoškolský pedagog potetované ruce. „Já se přiznám, že když jsem pracoval na dvou knihách z vězeňského prostředí, tak to ve mě probouzí odkazy na vězení,“ poznamenal Veselý. Profesor Šmíd odvětil, že to není poprvé, co slyší tuto narážku. Opakovaně ji prý slyšel především z úst starších spoluobčanů.  

Následně se věnoval vážnějšímu tématu. Specializuje se prý na studium organizovaného zločinu a z této pozice se vyjádřil i k reorganizaci policie: „Reorganizace policie byla potřebná. Není pravda, že by to byla nějaká nahodilá záležitost. O reformě policejních útvarů se hovoří minimálně deset let. Mám trochu pocit, že to policejní prezidium a ministerstvo vnitra minimálně trochu nezvládlo," podotkl host. Zda byla takto provedená reorganizace přínosná prý ukáže až čas.

„Představa, že je Robert Šlachta neohroženým bojovníkem proti zločinu, to je trochu mýtus, pracují s ním média, v poslední době především Lidové noviny. Já se spíše kloním k možnosti, že Robert Šlachta není právě vynikající policista,“ prohlásil velmi kriticky politolog s tím, že kroky Rovberta Šlachty z poslední doby pomáhaly především Andreji Babišovi. Je tedy škoda, že Robert Šlachta odešel z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu? „Podle mě to ztráta není,“ konstatoval nekompromisně Šmíd.

To, že Šlachtu v médiích vychvaloval Andrej Babiš ještě neznamená, že ÚOOZ doopravdy byl jediným funkčním policejním útvarem. To je prý tvrzení, které poškozuje další schopné útvary policie. „Andrej Babiš říká spoustu věci a ne všechny jsou pravda. To se ukázalo mimo jiné i na tom, když obhajoval Čapí hnízdo,“ zaznělo z úst Šmída.

Robert Šlachta má prý za sebou řadu neúspěchů. Jedním z nich může být i olomoucká kauza Vidkun, vyjádřil názor politolog, ačkoli zdůraznil, že nezná trestní spis.  „U té kauzy Vidkun si myslím, že v tom nemusí být vůbec žádná kriminalita. Já osobně si myslím, že v tom mohla být i mediální hra, které občas tento útvar také umně využíval. Proto byla provedena prohlídka u Ivana Langera, to je takové veliké jméno, ale tento muž nakonec nebyl ani obviněn,“ připomněl.

Stejně kritický byl ke Šlachtově zásahu na Úřadu vlády v roce 2013. Je prý otázka, zda byl zásah tohoto rozsahu potřebný, nebo šlo jen o demonstrativní akt – výsledkem jsou zatím jen drahé kabelky Jany Nečasové-Nagyové. Ačkoli Šmíd nechce tuto větev případu zlehčovat, tak se mu to zatím jeví jako velmi chabý výsledek.

Česká republika má jednu opravdu velkou výhodu

Pár slov pronesl i na adresu terorismu. Česká republika má prý jednu velkou výhodu. Češi nikdy nikoho neokupovali, nikdy neměli žádné kolonie, takže vůči Čechům zde neexistují žádné staré křivdy, poněvadž my jme nikomu nešlápli na kuří oko. To, co se dnes děje ve Francii, hodně souvisí s koloniální historií Francie,“ připomněl Šmíd.

„To neznamená, že bychom měli zůstat nečinní. Zpravodajské služby by měly konat tak, jak mají – takže efektivně a potichu,“ doplnil odborník.

V narážce na Andreje Babiše doplnil, že dnešní teroristické organizace nejsou řízeny jako firma. Neexistuje jediné centrální vedení, přičemž by stačilo ho zlikvidovat a hned by byl svět o něco bezpečnější. Dnešní teroristy spíše spojuje myšlenka, kterou nebude tak snadné vymýtit. Dobře to bylo vidět na smutné bestiální vraždě šestaosmdesátiletého kněze. Bezesporu šlo o hrůzný útok, ale podle Šmída nebyl nadiktován z jakéhosi teroristického centra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…