Šlachta si moc dovoluje, notovali si prý politici napříč spektrem.A to je velmi podezřelé. Promlouvá šéf policejních odposlechů Almer

04.07.2016 19:12

Jindřich Šídlo z Hospodářských novin zpovídal bývalého policistu Tomáše Almera, který působil jako ředitel Útvaru zvláštních činností. Almerovi se zdá podezřelá shoda politiků, že si bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta moc dovoluje. Jeho odchod je tak jako tak ranou pro policii, ať už k němu došlo z jakýchkoliv důvodů.

Šlachta si moc dovoluje, notovali si prý politici napříč spektrem.A to je velmi podezřelé. Promlouvá šéf policejních odposlechů Almer
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Podle Tomáše Almera, který byl v policii přes dvacet let, rozhodně není Šlachta žádný blázen a ví, co dělá. S jeho odchodem dojde přinejlepším jen k nutné obnově důvěry a odložení některých případů. Následky však mohou být i výrazně horší.

Almer neví, zda je politická situace kolem reorganizace policie snahou vrátit Policii ČR před rok 2005, kdy se policisté báli politiků a měli v otázce velkých kauz dost svázané ruce. „Ale je zajímavé, jak veliká shoda panuje takříkajíc napříč politickým spektrem, ale i tím podnikatelsko-lobbistickým, že není možné, aby si nějaký Šlachta dělal, co chce. Na tom se shodnou všichni,“ konstatoval policista.

„Šlachta byl zosobněním toho, co se v posledních letech podařilo, ale on sám v tom hraje jen roli ‚nebrzdy‘, abych tak řekl. Nebo při jeho povaze možná dokonce hnací síly,“ podotkl Almer, který Šlachtův zásah na Úřadu vlády hodnotí z jiné stránky než většina ostatních. Podle něj totiž „ve slušném státě není možné, aby se lobbistické zájmy organizovaly z Úřadu vlády a všichni o tom věděli a přizpůsobovali se tomu“.

Celý rozhovor zde.

Státního zástupce Ivo Ištvana hodnotí jako „superlegalistu“, a tedy spojence Šlachty, který se za svoje působení v ÚOOZ osvědčil jako neúnavný a zcela nestranný policista, u něhož je škoda, že odchází. „I kdyby se sehnal Šlachta číslo dvě a naplnily se předpoklady, o kterých mluví autoři reformy, je to stejně škoda. Protože ať tam přijde kdokoliv, lidé se budou hledat. A než mezi nimi vznikne důvěra, trvá to nějaký čas. Mohou uplynout promlčecí lhůty, někdo může zemřít,“ vysvětlil Almer.

V reorganizaci vidí jeden zásadní problém a ten je, že nikdo úplně neví, jak má proběhnout a jak bude vypadat výsledek. „Jistě, můžete najmout systémového inženýra a on nakreslí toho nejlepšího pavouka s nejlepšími vazbami a logistikou,“ poznamenal a dodal, že je to ale předně o lidech, kteří pro ÚOOZ a ÚOKFK pracují.

Ačkoliv připomíná současná situace kolem reorganizace Kubiceho zprávu z roku 2006, má Šlachta oproti svému předchůdci velkou výhodu. Není totiž sám, má na své straně státní zástupce. „Šlachta je na tom dramaticky lépe než Kubice. Ale chová se jako člověk, který už nemá jinou možnost, takže jeho důvody možná budou o něco vážnější,“ dodal.

Co to znamená, však neví. „Ale Šlachta není žádný blázen, stejně jako není blázen šéf ostravské expozitury ÚOOZ Komárek,“ řekl Almer a dodal, že to nebude tak, že „někdo vzal Šlachtovi hračku a on ji teď ve vzteku po něm hází zpátky“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …