Šlachta v rádiu: Věřím, že Březinu poženeme až před soud

24.02.2014 18:41

Policie našla ve čtvrtek ve 45. budově průmyslového areálu v centru Zlína, která podle údajů v katastru nemovitostí patří otci údajného šéfa lihové mafie Radka Březiny, blíže nespecifikované množství zbraní a výbušnin. „S nálezy jsme teprve na začátku, další informace zatím poskytovat nemůžeme,“ uvedl dnes v rozhlasovém pořadu Impulsy Václava Moravce ředitel Útvaru pro boj s organizovaným zločinem Robert Šlachta.

Šlachta v rádiu: Věřím, že Březinu poženeme až před soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Šlachta potvrdil, že se skutečně policistům podařilo nalézt zbraně a výbušniny, detaily ale sdělit nechtěl. Prozradil pouze, že v současné době Útvar pro boj s organizovaným zločinem mapuje činnost celé Březinovy skupiny.

„Dvakrát nebo třikrát jsme dávali veřejnosti výsledky našeho šetření, v nichž jsme říkali, že jdeme pozpátku a snažíme se mapovat situaci kolem Radka Březiny, každý kousek se snažíme vložit do celého příběhu. A to stále platí,“ poznamenal.

Škoda ve výši tří miliard korun

Dodal také, že škoda, kterou tato skupina způsobila státu, už na základě těchto nálezů překročila částku tří miliard korun. Na dotaz moderátora pořadu Václava Moravce, zda se tedy jedná o největší metanolovou skupinu v zemi, Šlachta neurčitě odvětil, že to je těžké určit. „Nedovolil bych si říct, jestli byl někdo největší, ale pracujeme na rozkrytí dalších skupin,“ podotkl.

Skutečnost, jakým ale Březinova skupina pracovala, jak měla rozdělené role a jak dlouho působila, naznačuje podle něj, že se jedná o jednu z největších kauz v republice. „Věřím, že informace, které máme v ruce, přivedou Březinu až před soud,“ dodal Šlachta.

Krajský soud výše zmíněný případ vrátil do přípravného řízení kvůli lednové policejní akci na Moravě, po níž kriminalisté obvinili 15 lidí. Sedm z nich je ve vazbě, včetně Březinovy manželky. Podle žalobců mohli na nezdaněném lihu ošidit stát nejméně o tři miliardy korun. Radek Březina čelí i podezření, že z vazby nabídl policistovi desetimilionový úplatek a snažil se ovlivňovat svědky. Prý chtěl podplatit i státního zástupce a soudce. Hrozí mu až 16 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…