Šlechtová: ODS nechtěla jít s hnutím ANO do vlády, možná se spíše hrálo o místo předsedy Fialy, protože...

10.11.2017 22:12

Prezident Miloš Zeman jmenuje Andreje Babiše premiérem hned, jak se vrátí z návštěvy Ruska, ta ale skončí čtyřiadvacátého listopadu. Ustavující schůze Poslanecké sněmovny pak začne o čtyři dny dříve, tedy dvacátého listopadu. Premiér Bohuslav Sobotka již řekl, že den po jejím skončení předá vláda demisi do rukou prezidenta. Co si o jednání Andreje Babiše myslí ministryně pro místní rozvoj hnutí ANO Karla Šlechtová a zda by nějaké věci udělala jinak, na to se ptali diváci a moderátor pořadu devadesátka na ČT24 Tomáš Drahoňovský.

Šlechtová: ODS nechtěla jít s hnutím ANO do vlády, možná se spíše hrálo o místo předsedy Fialy, protože...
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ministryně obrany Karla Šlechtová

Ministryně pro místní rozvoj z hnutí ANO Karla Šlechtová ohodnotila posunutí termínů a sdělila, že na místě Andreje Babiše by nepodnikla jiné kroky, aby se vše stihlo do určených termínů. „Nutné je říci, že pan Babiš si žádné termíny nestanovil. Že je Zeman v Rusku, je čistě prezidentská věc. Prezident již dal datum ustanovující schůze Poslanecké sněmovny dvacátého listopadu a od toho se vše odvíjí. Je tři týdny po volbách a na sestavení vlády je čas, někdy to trvá i šest týdnů,“ dodala Šlechtová s tím, že by určitě postupovala jako předseda hnutí.

Místopředsedkyně strany a poslankyně strany STAN Věra Kovářová však říká, že ona by na místě Babiše rozhodně přemlouvala politické strany, které s ním nechtějí jít do koalice. Podle ní prý Andrej Babiš pro její sestavení dělá v tomto ohledu velmi málo kompromisů. Na to Šlechtová reaguje, že se přece nemůže divit, když se STAN o hnutí ANO vyjadřuje tak nelibě. „Ze strany STAN žádný zájem není, nabídku dostali a stav je, jaký je,“ vrátila úder Šlechtová.

Poté se přesunula k tomu, že pro hnutí ANO je prý velmi důležité, aby získalo podporu Poslanecké sněmovny. Co se týká menšinové vlády, píše ANO programové prohlášení u vlády České republiky. „V prohlášení vlády budou všechny body, které jsou společné s nějakou politickou stranou, která sedí ve sněmovně,“ řekla Šlechtová s tím, že si neumí představit, že by tyto strany lhaly svým voličům v rámci předvolebního vyjednávání, slibů a odmítly jít s ANO. Pak by to byl podvod na voliče.

V další otázce diváky pořadu zajímalo, jak se Karla Šlechtová vypořádává s tím, že předsedou vlády bude nejspíš trestně stíhaná osoba. Šlechtová to komentuje tak, že je spíše otázka, zda Poslanecká sněmovna Andreje Babiše vydá. „V tuto chvíli je chráněn imunitou. Existuje presumpce neviny, tedy že je v různých fázích na podezřelého nahlíženo jako na nevinného,“ upřesnila s tím, že není nyní ani obviněn a vše je pozastavené.

Rozhodnutí, zda by měl předseda hnutí ANO říct Poslanecké sněmovně, aby ho vydala, a on tak dokázal, že se nemá čeho bát, je podle ministryně Šlechtové čistě jeho záležitost. „Hnutí ANO i tak získalo milion pět set tisíc hlasů a lidé ho volili,“ naznačuje Šlechtová s tím, že takový důkaz stačí, a dodává, že kdyby byla na místě Andreje Babiše, možná by se v této situaci rozhodovala jinak.

Karla Šlechtová se také vyjádřila k tomu, že si nedokáže představit, že by následující předseda Poslanecké sněmovny nezaručil ústavnost Parlamentu České republiky. „Očekávám to od kohokoli, kdo tam bude sedět, tedy od obou kandidátů, jak kandidáta hnutí ANO, tak možná i od kandidáta ODS,“ upřesnila.

Zda by bylo pro ANO jednodušší směřovat k předčasným volbám a nechat voliče znovu rozdat karty, si Šlechtová nemyslí. „Teď jsme lidi donutili jít k volbám. Pokud budou předčasné volby, tak jen díky tomu, že tradiční strany s námi nechtějí spolupracovat,“ dodala.

Šlechtová také prohlásila, že vládní podpora ze strany SPD se v hnutí ANO vůbec nedebatovala a sám předseda hnutí ANO prohlašoval, že o ni také nemá zájem. „Chci zdůraznit i to, že ANO menšinovou vládu nechtělo, ale chtěli jsme většinovou vládu. ODS řekla, že s námi nepůjde, možná se hraje spíše o místo předsedy Fialy,“ pochybuje Šlechtová a dodává, že se k ní dostává mnoho hlasů ze strany ODS, a není si jistá, jestli tedy skutečně do vlády s ANO tak moc nechtěla.

Další otázka na Karlu Šlechtovou zněla, zda by přijala premiérskou nabídku, pokud by s ní za ní přišel Andrej Babiš v dalším kole hledání vlády. „Musím se pousmát, ja nejsem součástí vyjednávacího týmu a nejsem ani jeho členkou. Jediné, co vím, je, že kandidátem na premiéra je jen a pouze Andrej Babiš,“ uzavřela Šlechtová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…