Slováci dnes oslaví výročí povstání. Zúčastní se i Zeman

29.08.2014 6:24

V Banské Bystrici na středním Slovensku se dnes uskuteční oslavy 70. výročí zahájení Slovenského národní povstání (SNP), ozbrojeného protifašistického vystoupení na konci druhé světové války. Kromě předních politiků země se vzpomínkové akce zúčastní představitelé a diplomaté vícero států, Česko bude zastupovat prezident Miloš Zeman.

Slováci dnes oslaví výročí povstání. Zúčastní se i Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pietní akt k 70. výročí Slovenského národního povstání u pomníku padlých čs. zahraničních vojáků ve druhé světové válce

SNP se řadí k nejvýznamnějším událostem v historii Slovenska a v současnosti je tento den státním svátkem. Odpůrci povstání, kteří se v zemi pod Tatrami ale netěší větší podpoře veřejnosti, označují SNP za puč proti vlastnímu státu. Válečná Slovenská republika byla pod silným vlivem nacistického Německa.

Oslavy SNP začnou hodinu před polednem kladením věnců, v poledne je pak naplánováno slavnostní shromáždění s projevy politiků, následovat bude kulturní program. Odpoledne český prezident Zeman poobědvá se slovenským kolegou Andrejem Kiskou a polským prezidentem Bronislawem Komorowskim.

Bývalá hlava slovenského státu Ivan Gašparovič na oslavy pozvala ruského prezidenta Vladimira Putina. Putin na Slovensko v době vyhrocených vztahů mezi EU a Ruskem kvůli vojenskému konfliktu na východě Ukrajiny ale nezavítá; zastoupí jej ministr obrany Sergej Šojgu. Podle ruské ambasády v Bratislavě nemá Šojgu během návštěvy Slovenska naplánovány žádné schůzky s představiteli slovenské vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dostat bojeschopné do vlasti.“ Kolář mladší vnímá, co chtějí na Ukrajině. Ale nesedí to k tomu, co řekl otec

9:00 „Dostat bojeschopné do vlasti.“ Kolář mladší vnímá, co chtějí na Ukrajině. Ale nesedí to k tomu, co řekl otec

Už nejde jen chodit okolo horké kaše. Poslanec TOP 09 Ondřej Kolář opět zdvihl téma politiky návratů…