Slyšela jsem, že s ženou tam máme velkou šanci, vysvětlila Jourová, proč usiluje o eurokomisi. Pak rázně vypeskovala ódéesáka

11.07.2014 22:54

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová prozradila, co by chtěla dělat, kdyby se skutečně stala příští českou eurokomisařkou. Musíme si prý nahlas říci, co vlastně chceme. A prý není vyloučeno, že to i dostaneme. Zatím je ale stále ministryní v Sobotkově vládě a z této pozice vyslala jedno závažné varování.

Slyšela jsem, že s ženou tam máme velkou šanci, vysvětlila Jourová, proč usiluje o eurokomisi. Pak rázně vypeskovala ódéesáka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně a poslankyně Věra Jourová

Ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize oznámil předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, že by strana ráda do pozice českého eurokomisaře, čí spíše eurokomisařky, dosadila dosavadní ministryni pro místní rozvoj Věru Jourovou a koaliční partnerka z ČSSD Alena Gajdůšková nebyla právě nadšená. Sama ministryně svůj názor odhalila v témže pořadu v pátek.

Miluju lidi, kteří dopředu...

„Já jsem byla v Bruselu před týdnem a tam jsem slyšela: Bude-li to žena, bude šance na silné portfolio. Tak jsme to s panem Babišem probírali a vznikla z toho moje nominace,“ prozradila hned v úvodu ministryně. Sama tíhne k oblasti regionální politiky, ale to je tak široká problematika, že se pod to dá skrýt více portfolií, jako např. doprava.

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) k tomu ale ve vyjádření pro ČT poznamenal, že oblast regionálního rozvoje nedostaneme. Budeme muset vzít za vděk tím, co zbude, protože česká vláda zaspala. Proti tomuto výroku se ale Jourová ohradila. „Miluju lidi, kteří dopředu říkají, na tohle nemáme šanci,“ rozčílila se. A pro další ostrá slova nešla daleko. Já se ohrazuji proti tomu, že bych byla nějaký fach idiot, který umí jen regionální politiku,“ uvedla ministryně. Troufla by si tedy i na jiná portfolia.

Pokud skutečně eurokomisařkou bude, chtěla by na jedné straně zvládnout svůj resort, a na straně druhé by chtěla posílit pozici České republiky v rámci EU. Teoreticky je prý možné, že portfolio regionální politiky dostaneme, ale zatím jsme si o ně neřekli.

Důrazné varování: Možná by bylo lepší nechat peníze pro Česko ležet v Bruselu

Jourová prý má představu i o tom, kdo by ji v případě potřeby mohl nahradit v pozici ministryně. Prý je to silná osobnost. Ale konkrétní jméno prozradit odmítla. Zatím je stále ministryní a musí se potýkat s problémy v čerpání evropských peněz. Podle všeho Česko přijde o více než 60 miliard korun. A to i přesto, že se v Česku objevila celá řada projektů. Často ale mají skluz. A pokud se je nepodaří financovat z Bruselu, budou financovány z národních zdrojů. „A to je možná ještě horší, než kdybychom nechali tyto peníze ležet v Bruselu,“ varovala Jourová.

V závěru ale dala ministryně najevo, že zatím „nehází flintu do žita“ a pokusí se obhájit maximum peněz. Jourová ale nehodlá dát ruku do ohně za IT projekty. Vláda je prý už dost odvážná, když chce evropské peníze získat na opravu památek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…