Šmejd! Na Okamuru se po VIDEU valí kritika, přidal se i Jiří Drahoš. Šlo o Václava Moravce i migranty

19.04.2018 8:41

Na veřejnost se dostalo dva roky staré video, na kterém Tomio Okamura a Radim Fiala v rámci volební kampaně mluví v domově důchodců. V českém veřejném prostoru se strhla mela! Na internetu někteří Okamurův výstup přirovnávají k prodavačům předražených hrnců a dek, slangově nazývaným „šmejdi“. Své pohoršení dal najevo i Jiří Drahoš. Inkriminované video vyplulo na povrch teprve před týdnem. Od té doby jej na facebookové stránce „Diagnóza Tomio Okamura“ stačilo vidět již přes čtvrt milionu lidí.

Šmejd! Na Okamuru se po VIDEU valí kritika, přidal se i Jiří Drahoš. Šlo o Václava Moravce i migranty
Foto: ReproFoto: Facebook
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura.

„Vláda vám odsouhlasila pouze 40 Kč měsíčně, proč? Protože se rozhodli dát na přijímání nezákonných imigrantů 4,3 miliardy. Z vašich peněz. Oni si vybrali migranty, které sem nikdo nezval,“ promlouvá k důchodcům v úvodu záznamu Okamura (SPD). Ten si také před důchodci postěžoval na Václava Moravce: „Václav Moravec mě už tři roky nepozval do Otázek. Schválně mě tam nezvou, protože mám nepohodlné názory,“ zaznívá v sestřihu. Dále před důchodci mluvil o výši jejich důchodů a vyzval je, ať zvednou ruku, pokud někomu z nich za vlády Sobotky a Babiše zbývá více peněz, než dříve „za Kalouska“. Ruku nikdo z přítomných nezvedl.

„Vždycky jsem byl držák a neměnil jsem názory, protože jsem věděl, kam to spěje. A znovu říkám, jsme jedinou stranou v Parlamentu, která prosazuje nulovou toleranci nezákonné migrace,“ hřímal před důchodci Okamura. Jedna z důchodkyň zareagovala: „Bezdomovci spávají pod mostem, nemají lékaře, nic. A tady tohle, přijede jich hromada, ale oni nejsou chudáci. Jsou nastrojení, mají drahé mobily, mají všechno, žádní chudáci. A dopředu vám strkají děti, aby si lidi řekli, že to jsou chudáci. Ale nejsou,“ stěžovala si žena. Okamura přitakával ke každé větě. Na konci videa si Okamura postěžoval na Bohuslava Sobotku, který podle něj „potřebuje být politikem,“ v narážce na to, že tehdejší premiér je v aktivní politice od mládí. Šéf SPD také připomněl, že on i místopředseda Radim Fiala na politice závislí nejsou, neboť mají příjmy ze soukromého sektoru. Připomněl také český původ své maminky.

Pro Tomia Okamuru je situace důchodců důležitým tématem. „Jednoznačně prosazujeme a podporujeme zvyšování důchodů všem o stejnou částku. Nikdy nepodpoříme navýšení věku odchodu do penze nad 65 let. Prosazujeme také svázání výše minimálního důchodu s výší minimální mzdy, tedy 12  200 korun,“ promlouval ke svým voličům Okamura koncem února letošního roku ve videu na svém osobním webu. Jako jednu z priorit to vidí i poslanec SPD Jiří Kobza, který předevčírem v Aréně Jaromíra Soukupa v odpovědi na údajný extremismus SPD pronesl: „My chceme extrémně přidat důchodcům, chceme extrémně podpořit mladé rodiny. Chápu, že v očích některých to může být extrémní.“

Okamžitě po zveřejnění sestřihu z domova důchodců se českým mediálním prostorem hrnuly reakce. Neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Drahoš, který se aktuálně uchází o post senátora na Praze 4, video okomentoval mezi prvními. Srovnává jej s vlastní návštěvou domová důchodců poblíž Brna a Okamuru přirovnává k podvodnému prodejci předražených výrobků, který cílí na slabší: „V červnu 2017 jsem navštívil Domov pro seniory Sokolnice, kde jsem si s klienty povídal o tom, jak se jim v domově žije. Došlo i na debatu s personálem o problémech jejich velmi náročné práce. Tomio Okamura svoji návštěvu ve stejném zařízení pojal naprosto odlišně. Považuji za nechutné jednat takto agresivně s našimi nejstaršími spoluobčany a snažit se jim vnutit svoji vizi strachu a nenávisti. Před pár lety se pro tento styl jednání vžilo jedno velmi trefné přirovnání – „šmejdi“. 

V reakcích na Drahošův komentář převažují názory, že problém je především na straně vedení předmětného domova důchodců, který umožní politikovi agitovat na své půdě. Zazněl ale i dotaz na Jiřího Drahoše, zda prezidentský kandidát umí i něco jiného, než jen antikampaň.

Samotná Facebooková stránka „Diagnóza Tomio Okamura“ video opatřila úvodním komentářem: „Tomio Okamura a Radim Fiala z SPD v důchoďáku v roce 2016! Podobnost se šmejdama, kteří důchodcům prodávají předražené hrnce za pomocí manipulací a demagogie, není náhodná.“ S tímto názorem se ztotožnili i mnozí lidé, kteří video viděli. Velkou podporu si vysloužil příspěvek, který ironicky poznamenává, že už chybí jen prodej pochybných a předražených produktů.

Mnoho lidí ale také autorům stránky vyčítá dvojí metr, Okamurův výstup před důchodci přirovnávají k tomu, jak Dominik Feri pracuje s mladými prvovoliči a budoucími voliči na středních školách. Mladý poslanec za TOP 09 před poslaneckými volbami 2017 vytrvale objížděl česká gymnázia se svojí přednáškou o politickém systému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…