Smutné příběhy cizinců, kteří naletěli podvodníkům. Ministerstvo ale už prý ví, jak je zastavit

01.02.2015 16:48

Pro mnohé cizince může být Česká republika zemí, ve které by rádi pracovali a našli v ní nový domov. Podle statistických údajů jich u nás legálně pracuje a žije kolem čtvrt milionu. To jsou ale svým způsobem ti šťastnější. Ti, co zde pobývají nelegálně, nechme protentokrát stranou, i když jich podle odhadů může být zřejmě stejný počet. Vše se může ale i těm legálně pobývajícím cizincům zkomplikovat, pokud v novém prostředí důvěřují těm nepravým.

Smutné příběhy cizinců, kteří naletěli podvodníkům. Ministerstvo ale už prý ví, jak je zastavit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Své o tom ví i paní Suzane. "Manžel pracoval tři měsíce a nedostal ani korunu. Když mě v tom období kontrolovali na ulici, skončila jsem s neplatným povolením k pobytu na policii a naši dva synové v dětském domově,“ vypráví svůj příběh žena, která souhlasila s tím, aby ho použilo též Ministerstvo práce a sociálních věcí v jedné ze svých aktuálně vydaných publikací.

Nutno dodat, že Suzane a Milo jsou manželé a rodiče již zmíněných dvou synů. Pocházejí z Makedonie a svého času k nám do země přišli po nabídce české vlády. Doma vše prodali a s deseti tisíci eury se vydali hledat štěstí právě do České republiky. Místo toho však narazili na podvodníky a o všechno přišli. Vše se prý začalo zlepšovat poté, co byli zařazení do projektu nazvaného Zvýšení role neziskového sektoru v oblasti sociální integrace pracovních migrantů v České republice. Díky tomu se jim podařilo znovu postavit na vlastní nohy.

Jak Suzane, tak její manžel a starší syn získali práci. "Pracuju jako údržbář elektroinstalace na jednom velkém pražském stadionu. Baví mě to, protože doma v Makedonii jsem byl také údržbářem,“ svěřil se Milo.

Projekt, na který jsou peníze z Evropské unie, má za sebou viditelné výsledky

Jak Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) v brožuře vysvětluje, projekt, který mimo jiné pomohl právě této rodině, se zaměřuje na odstraňování problémů cizinek a cizinců z třetích zemí, kteří u nás legálně žijí a chtějí pracovat – i když neznají jazyk, ani místní prostředí.   

"Skoro každý se někdy v životě dostane do situace, kdy hledá práci. Pokud jsme mladí, vzdělaní, s praxí a bez závazků, nemusí to představovat problém Jenomže to je ideální situace, která má do skutečné reality, v níž se můžeme nacházet, velmi daleko. Nízká kvalifikace, předdůchodový věk, nezaopatřené děti či handicap – to vše úspěšnost na trhu práce ztěžuje,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Jiří Kinský, ředitel odboru řízení pomoci z Evropských sociálních fondů při MPSV. A jak dodal, i proto vznikla uvedená brožura – aby lidé mohli být seznámeni s tím, že Evropský sociální fond (ESF) se snaží pomáhat všem znevýhodněným skupinám a že se to i skutečně daří v praxi.

Publikace, která byla nyní vydána v dvoutisícovém nákladu, přináší celkem 25 příběhů konkrétních lidí, kterým se díky pomoci, ale také tomu, že se nevzdali, zlepšil život.

Co je Evropský sociální fond?   

Je to nejstarší z evropských fondů. Za cíl si klade pomoc lidem v uplatnění na trhu práce, v poskytování vzdělávání, podporuje rozvoj veřejných služeb i sociální začleňování. Česká republika z něj může získávat finance od roku 2004 – tedy ode dne vstupu do Evropské unie. MPSV je do čerpání prostředků zapojeno od samého počátku, jen v letech 2008 až 2015 získá na podobné aktivity částku přes dvě miliardy eur. Podobně tomu má být i v dalších osmi letech – tedy do roku 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…