Šnajdr kdysi skutečně lobboval u Ratha. Nebylo to ale neetické

08.08.2012 21:41

Podle informací Komise pro cenné papíry (SEC) farmaceutická firma Pfizer rozdávala tučné benefity. Po určitou dobu v ní pracoval i poslanec ODS Marek Šnajdr. Ten však odmítá, že by měl s úplatky cokoliv společného.

Šnajdr kdysi skutečně lobboval u Ratha. Nebylo to ale neetické
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Šnajdr

Firma Pfizer rozhodně nepatří mezi nějaké chudé. Když SEC přišel se zprávou o uplácení i českých lékařů a úředníků, nabídla raději miliardové odškodné za mimosoudní vyrovnání. V letech 2003 až 2006, tedy i v době údajných úplatků, v ní pracoval Marek Šnajdr. Dotáhl to až na šéfa vnějších vztahů a podpory obchodu. Následně přešel na ministerstvo zdravotnictví do pozice prvního náměstka Tomáše Julínka.

„Konání firmy Pfizer nemohu komentovat, neboť o něm nic nevím,“ odmítl pro server iHNed.cz, že by o korupci něco věděl. Sice ve farmaceutické firmě pracoval, vztahy s lékaři však prý neměl na starosti.

„Do mé kompetence spadal dlouhodobý plán, ochrana duševního vlastnictví, tedy patenty, vnější vztahy a ceny a úhrady,“ doplnil Šnajdr. V životopisu má ale napsáno i „podpora obchodu“. „Vztahy s lékaři, to znamená marketing a vše, co se týkalo prodeje, se mě opravdu netýkalo,“ popírá bývalý náměstek.

David Rath přitom před dvěma roky uvedl, že když Šnajdr ještě pracoval pro Pfizer, snažil se ho přesvědčit, aby změnil úhradu u léků, které firma dodává. Šnajdr to nepopírá. „V mé náplni práce bylo setkávat se s každým, kdo v českém zdravotnictví něco znamená a přesvědčovat jej v zájmu firmy. To není nic neetického a nekalého,“ hájí se.

„David Rath byl prezidentem České lékařské komory a troufnu si říci, že každý, kdo ve farmaceutickém průmyslu někdy pracoval na vyšší pozici, se s prezidentem lékařské, ale lékárnické komory někdy potkal v rámci běžné pracovní agendy,“ uzavírá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…