Sněmovna, Senát, vláda. To jsou instituce, kterým lidé nevěří

26.03.2012 16:16

Sněmovna, Senát, vláda. To jsou instituce, kterým věří nejméně lidí. Podle posledního průzkum agentury CVVM mají důvěru jen pětiny dotázaných. Nejvyšší důvěru z ústavních institucí mají u občanů starostové a obecní zastupitelstva, následuje je prezident.

Sněmovna, Senát, vláda. To jsou instituce, kterým lidé nevěří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna bez poslanců

Povolání poslance je už dlouhodobě v očích lidí profese, která se příliš velké úctě netěší. Poslanecká sněmovna má pak ze všech politických institucí nejmenší důvěru. Podle nejnovějšího průzkum CVVM jí věří jen 17 procent dotázaných. O druhé místo v nejmenší možné důvěře se dlouhodobě přetahují vláda se Senátem. V současné době "vede" Nečasův kabinet, kterému důvěřuje 21 procent lidí, v senátorský sbor vkládá důvěru o 2 procenta více dotázaných.

Dlouhodobě se tak největší důvěře těší starostové a obecní zastupitelstva. Nepochybuje o nich téměř šedesát procent dotázaných. Druhé místo v pomyslném žebříčku důvěry by zastával prezident, kterému věří o padesát tři procent lidí.

Důvěra v prezidenta ovšem dlouhodobě klesá. Ještě před rokem mu věřilo téměř 70 procent lidí. Od května 2011 však důvěra v prezidentský úřad stabilně klesá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

22:00 Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

Premiér Petr Fiala (ODS) byl hostem v pořadu Interview ČT24, kde vyzdvihoval svou vládu jako pevnou.…