Sněmovna posoudí senátní změny v sKartách a pracovních poměrech

12.02.2013 6:15

Sněmovna dnes začne posuzovat senátní návrhy o změnách ve využívání kontroverzních sKaret a v pracovních poměrech. Poslanci by měli také zahájit projednávání vládní novely, podle níž dostanou opoziční zastupitelé zákonné právo publikovat v obecních zpravodajích.

Sněmovna posoudí senátní změny v sKartách a pracovních poměrech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny mělo poklidný charakter. Chvíli se jen řešila politická prostituce strany LIDEM

V případě sKaret budou poslanci projednávat návrh levicové horní komory z loňského října, který by zachoval jejich platební funkci jen pro výplatu pomoci v hmotné nouzi. Pro výplatu ostatních sociálních dávek by měla být zrušena. Vláda se postavila proti novele a očekává, že ji Sněmovna zamítne.

Letos v lednu Senát na podnět ČSSD navrhl sKarty zrušit. Předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD) také podal kvůli sKartám ústavní stížnost.

Změny chystá i vláda. Už na příští schůzi sněmovny by mohla předložit návrh, podle kterého bude platební funkce sKarty naprosto dobrovolná a příjemci sociálních dávek si budou moci vybrat, jakým způsobem je budou dostávat. Povinná bude ale identifikační funkce karty.

Staronová pravidla

Senátorská novela zákoníku práce opět zavádí možnost uzavírat pracovní poměr na dobu určitou opakovaně bez časových omezení. Vláda úpravu navrženou ODS a ČSSD podpořila. Staronová pravidla by podle předlohy měla platit jen pro určitý okruh pracovníků, zejména sezonních zaměstnanců v zemědělství nebo ve stavebnictví.

Sněmovna by se už dnes mohla zabývat některými předlohami, které jí na lednové schůzi vrátila horní komora. Poslanci patrně budou muset podle doporučení Senátu zamítnout novelu zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu, která měla rozšířit jeho pravomoci. Horní komora totiž zamítla potřebnou ústavní změnu postavení NKÚ, její legislativní cesta skončila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…