Sněmovna rozhodne o úlevách na děti a pravidlech pro vysoké školy

17.01.2016 11:48

Poslanci zahájí v úterý odpoledne první letošní řádnou schůzi Sněmovny. Měli by na ní podle návrhu programu rozhodnout například o zvýšení daňových slev pro rodiny s více dětmi a o poměrně rozsáhlé novele vysokoškolského zákona. Schvalovat by mohli taky rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. V úvodním kole by se poslanci měli začít zabývat mimo jiné hornickými důchody a zvýšením příspěvků na péči postiženým lidem.

Sněmovna rozhodne o úlevách na děti a pravidlech pro vysoké školy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní návrh zákona o státním rozpočtu ČR na rok 2016 byl schválen. Pro bylo 104 poslanců

Schůze Sněmovny je plánovaná na tři týdny. S týdenní přestávkou na jednání výborů potrvá do pátku 12. února. Poslanci budou navíc pokračovat i ve schvalování elektronické evidence tržeb, k němuž se koná mimořádná schůze. Bude pokračovat příští a pravděpodobně i přespříští pátek.

Na řádné schůzi by se Sněmovna měla začít zabývat taky úpravou pravidel pro všechny čtyři národní parky - v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě, jejichž nejcennější příroda by se měla podle záměru více otevřít turistům. Poslanci by měli zahájit debatu rovněž o zavedení celostátního referenda a o ústavních změnách, které se týkají zejména pravomocí prezidenta. Pokračovat by mohli v prvním čtení předlohy, která zavádí prokazování původu majetku.

Před schvalováním je v dolní komoře novela upravující působnost vedení Energetického regulačního úřadu

Daňová novela předpokládá, že zvýhodnění na druhé dítě se už pro letošek zvýší o 100 korun měsíčně. Na třetí a další dítě má odpočet vzrůst o 300 korun měsíčně. Pro rodiny s jedním dítětem se výše slevy nezmění. Vysokoškolská novela změní pravidla pro akreditace studijních oborů a systém hodnocení kvality škol. Předloha také upravuje sociální stipendia a odebírání neoprávněně získaných titulů.

Před schvalováním je v dolní komoře novela upravující působnost vedení Energetického regulačního úřadu a horní předloha, která by měla zvýšit příjmy státu z poplatků státu za těžbu nerostů. Rozhodnutí čeká i předlohu, do ní by poslanci mohli vložit vyšší státní příspěvky zaměstnavatelům na plat lidí se zdravotním postižením. Mohly by dosáhnout až 8800 korun měsíčně místo nynějších 8000 korun.

Novela zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu (NKÚ) navazuje na ústavní změnu, která rozšiřuje jeho pravomoci a kterou poslanci schválili už předloni v květnu. NKÚ by měl dostat možnost prověřovat nakládání s veřejnými penězi, s penězi z veřejných rozpočtů a také s majetkem firem, v nichž má majetkovou účast stát, kraje nebo obce. Ústavní novela je nyní v Senátu, senátoři s jejím projednáváním čekají právě na prováděcí zákon.

Příspěvky na péči by se měly zvýšit od srpna o desetinu

Důchodová předloha předpokládá, že horníci z hlubinných dolů by měli chodit do penze o pět let dříve než ostatní pracovníci. Nová pravidla by měla platit od října. Horníci podle nich půjdou do řádného důchodu asi v 58 letech.

Příspěvky na péči by se měly zvýšit od srpna o desetinu. Šlo by o první valorizaci od jejich zavedení v roce 2007. Postižení a senioři si mají za příspěvky zajistit opatrování v nějakém zařízení nebo pomoc doma. Dospělí nyní dostávají podle závislosti na pomoci měsíčně 800, 4000, 8000 a 12.000 korun a děti 3000, 6000, 9000 a 12.000 korun. Od srpna by dospělí měli 880, 4400, 8800 a 13.200 korun, děti 3300, 6600, 9900 a 13.200 korun.

Návrh programu schůze čítá dvě stovky bodů. Nepředpokládá se, že by poslanci stihli projednat všechny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…