Sobotka hájí účtenkovou loterii: Pomohla Slovákům, pomůže i nám

15.12.2013 10:56

Ke vzniku vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL už chybí jen krůček, a to vyřešení obsazení vládních postů. Předseda sociální demokracie a zřejmě i budoucí premiér Bohuslav Sobotka slibuje veřejnosti změnu k lepšímu. „Nebudeme občany otravovat a ztrpčovat jim život nepovedenými a nepromyšlenými reformami, jejichž jediným cílem bylo vytáhnout lidem další peníze z kapes,“ zdůraznil v rozhovoru pro deník Právo.

Sobotka hájí účtenkovou loterii: Pomohla Slovákům, pomůže i nám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Sobotka je přesvědčený, že do konce roku koalice zvládne vytvořit personální rozložení vlády, které posléze předloží prezidentovi Miloši Zemanovi. A to i přes rozbroj s lidovci, konkrétně s jejich předsedou Pavlem Bělobrádkem, který poslal ostrý vzkaz z Ameriky.

„Mrzí mě, že ty události komentuje ze Spojených států, aniž by znal atmosféru vyjednávání. Počáteční pocit lidovců, že už je všechno dohodnuto a do ničeho nemohou mluvit, vzal podle mě zasvé,“ okomentoval jej šéf ČSSD.

S novou vládou se promění i celá řada věcí ve fungování státu a životě občanů. Vláda se podle slov Sobotky nebude starat jen o schodek státního rozpočtu, i když i ten bude mít na zřeteli, a zaměří se především na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti. „Občanům jistě změní život zrušení poplatků ve zdravotnictví nebo snížení cen léků v důsledku snížení DPH. Větší podporu pocítí i rodiny s dětmi: chceme zvýšit slevu na dani na dítě a zavést porodné i na druhé dítě,“ dodal.

Kritici často vyčítají, že na tyto opatření stát nemá peníze. Sobotka se ale brání tím, že součástí koaliční dohody jsou i opatření, která příjmy státu navýší. Patří mezi ně prý elektronická kontrola tržeb, což prý představuje novou generaci registračních pokladen, a účtenková loterie.

Nechceme škrtat platy a investice

„Máme dva konkrétní příklady toho, že námi navrhovaná opatření fungují. V Chorvatsku se podařilo zvýšit výběr DPH o třetinu poté, co byl zaveden systém terminálů, které jsou on-line propojené s ministerstvem financí. Rovněž na Slovensku se zvýšil výběr daní okamžikem, kdy zavedli účtenkovou loterii,“ vyjmenoval Sobotka.

Nová vláda tak bude usilovat o prosazení snížení provozních výdajů státu a získání zhruba pěti miliard jako rezervy pro pozdější financování důležitých státních výdajů. „Minulé vlády hledaly peníze vždy u státních zaměstnanců tím, že jim snižovaly platy, a u důchodců a rodin s dětmi tím, že jim zvyšovaly poplatky a DPH. My se chceme soustředit na oblasti, kde se plýtvá,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…