Sobotka hovořil s čínským premiérem. Deset minut

06.11.2016 6:00

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes v Rize jednal s čínským premiérem Li Kche-čchiangem, o nedávném zrušení schůzek s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) ze strany čínských ministrů ale nehovořili. Sobotka to řekl novinářům po jednání, které uskutečnil během summitu zemí střední a východní Evropy a Číny v Lotyšsku. Zprávu přinesla ČTK.

Sobotka hovořil s čínským premiérem. Deset minut
Foto: Archiv vydavatele
Popisek: Čína

Záležitosti se podle něj věnuje ministerstvo zahraničí. Vlády obou zemí dnes také podepsaly plán bilaterální spolupráce v rámci iniciativy Hedvábná stezka. Sobotkova schůzka s Li Kche-čchiangem trvala zhruba deset minut, takže podle premiéra nebylo možné jít do detailů. „Musím říct, že jsme neřešili žádné problematické záležitosti. Pokud jde o zrušení cesty pana Jurečky, to řeší ministr zahraničí směrem k čínské velvyslankyni," řekl Sobotka v Rize po jednání. Se svým čínským protějškem se shodl na konkrétním plánu spolupráce, takže si myslí, že česko-čínské vztahy jsou dobré.

Jurečka tento týden oznámil, že neodjede na plánovanou cestu do Číny, protože tamní ministři zrušili plánovaná jednání. Důvody mu čínská strana nesdělila a neznala je ani čínská velvyslankyně v Praze Ma Kche-čching, s kterou o tom hovořil náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa. Jurečka nicméně před zrušením schůzek podpořil stranického kolegu Daniela Hermana po setkání s tibetským duchovním dalajlamou. Čína setkání státníků s dalajlamou důrazně kritizuje.

Sobotka zemědělství pokládá za jednu z priorit rozvoje v rozvoji vztahů s Čínou. „Budeme se snažit zajistit potřebné certifikace a využít možnosti, které skýtá velký čínský trh," řekl. V Evropě jsou podle něj velké přebytky, klesají ceny mléka a vepřového a Čína je možným odbytištěm. Podporu dovozu zemědělských produktů z ČR požadoval po Číně ve středu i šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). Číňanům vzkázal, že doufá, že obě strany budou pokračovat v tom, co si domluvily v dohodě o strategické spolupráci z letošního března.

Čínský premiér po jednání zemí střední a východní Evropy a Číny na tiskové konferenci řekl, že jeho země růst dovozu z Evropy kvituje. „Zejména u vysoce kvalitních potravin a plodin. Jsme připraveni to podporovat," uvedl. Jako další z důležitých oblastí zmínil turistiku.

V rámci plánu bilaterální spolupráce, který dnes v Rize podepsali zástupců ministerstev zahraničí, si Česko a Čína stanovily priority spolupráce mezi oběma zeměmi v oblasti infrastruktury, investic, vědy či výzkumu, uvedl úřad vlády v tiskové zprávě. Plán odráží i cíl udělat z ČR dopravní a logistický uzel mezi Čínou a některými částmi Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…