Sobotka má šanci setkat se s Obamou

13.05.2014 7:54

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) má naději na setkání s americkým prezidentem Barackem Obamou. Lidové noviny informují o tom, že cestu k němu mu otevírá první polistopadový prezident Václav Havel. Sobotka se chystá na podzim do Spojených států na slavnost k odkazu Václava Havla a při té příležitosti by mělo k setkání dojít.

Sobotka má šanci setkat se s Obamou
Foto: Hans Štembera
Popisek: V budově Akademie věd proběhla vernisáž výstavy Sochařský portrét Václava Havla

Podle LN patří přijetí americkým prezidentem v prvním roce vládnutí do oblasti snů českých politiků. Na podzim se ve Washingtonu uskuteční slavnost k odkazu Václava Havla a té se podle zdrojů LN zúčastní i premiér Sobotka. Kongres se totiž rozhodl k výročí čtvrtstoletí od pádu železné opony ocenit českého exprezidenta. V listopadu prý bude umístěna busta Václava Havla v Kongresu.

Slavnostního aktu se má účastnit i předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Informace Lidových novin říkají, že po slavnostní ceremonii by Bohuslava Sobotku měl v Bílém domě přijmout americký viceprezident Joe Biden. A právě k tomuto rozhovoru by se prý měl připojit i Barack Obama a poté sám promluvit se Sobotkou. Nepůjde sice o oficiální státní návštěvu, které se naposledy dostalo Vladimíru Špidlovi v roce 2003. V ostatních případech šlo o návštěvy pracovní.

Temelín je částí americké administrativy vnímán jako problém

LN z diplomatických zdrojů dostaly informaci, že se na přípravě setkání skutečně pracuje, ale definitivní potvrzení zatím česká strana nemá. Jistou komplikací je prý Temelín. Část americké administrativy údajně vnímá nenadálé zrušení tendru na dostavbu Temelína jako vodění spojenců za nos. Jinak by tématy rozhovoru Obamy se Sobotkou měla být například spolupráce v NATO a názory Prahy na liberalizaci obchodu mezi Evropou a Amerikou. Další probíranou věcí má prý být energetika. USA se prý mohou ptát na perspektivu energetické unie v rámci EU a také možný nákup břidlicového plynu evropskými státy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…